Η μαστίχα, το παγκόσμιο διαβατήριο της Χίου

Η Χίος κρατά στα χέρια της ένα παγκόσμιο διαβατήριο, για τον τουρισμό, για τον πολιτισμό, για την εκπαίδευση. Η μαστίχα, με αφορμή την ένταξή της στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, μπορεί να αναδείξει μια νέα ταυτότητα του νησιού.

Εκείνο που απομένει και που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για όλους τους φορείς του νησιού, από την παραγωγή έως την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, είναι η χάραξη μιας νέας πολιτικής, που θα κινείται γύρω από αυτήν την κατάκτηση.

Εν ολίγοις στα συμπεράσματα αυτά συνέκλιναν οι περισσότεροι ομιλητές στην ημερίδα που οργανώθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, το βράδυ, στο Ομήρειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της Χίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), μαστιχοπαραγωγών και ανθρώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στηνη εκδήλωση εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο επίπεδο το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, που έχει την ευθύνη για το Μουσείο Μαστίχας, με την πρόεδρό του κα Σοφία Στάικου, τον κ. Κώστα Καρτάλη, επιστημονικό σύμβουλο του ΠΙΟΠ και τις κες Άννα Καλλινικίδου και Έλια Βλάχου.

mastixa 005

Σταχυολογούμε κάποια ελάχιστα από τις παρεμβάσεις και τις ενδιαφέρουσες απόψεις που κατατέθηκαν στην εκδήλωση:

* Έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μουσείου Μαστίχας, το οποίο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2016 να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, ανακοίνωσε η κα Άννα Καλλινικίδου, αρχαιολόγος – μουσειολόγος από το ΠΙΟΠ.

* Μετά τον χαρακτηρισμό της μαστίχας ως ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προελεύσεως), η λειτουργία του Μουσείου μαστίχας είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα και το τρίτο είναι η ανάδειξη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, επεσήμανε ο κ. Κώστας Γανιάρης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.

* Την σπουδαιότητα της ένταξης της μαστιχοκαλλιέργειας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανέλυσε η κα Σταυρούλα Φωτοπούλου, από το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι η ΕΜΧ έχει βρει τον δρόμο της και κάνει καλά τη δουλειά της σε ό,τι αφορά την εμπορική διάθεση του προϊόντος. Ωστόσο, τώρα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ενσωματωθούν τα νέα πλεονεκτήματα από την ένταξη της μαστίχας στον κατάλογο της UNESCO, για να περάσει σε άλλα επίπεδα η προβολή του προϊόντος.

Έμφαση στον άνθρωπο, στον μαστιχοπαραγωγό, ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης του κ. Ευθύμη Μονίαρου, προέδρου της ΕΜΧ, που τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, ώστε να συνεχίσει να κάνει το έργο του.

Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, από τον βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα λόγω απουσίας στο εξωτερικό), τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καράλη, τον κ. Ιωάννη Καρκαζή, κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον κ. Κώστα Καρτάλη από το ΠΙΟΠ, την κα Έλια Βλάχου, υπεύθυνη του ΠΙΟΠ, τον κ. Σταύρο Μιχαηλίδη, πρόεδρο του ομίλου UNESCO Χίου – Οινουσσών – Ψαρών, τον κ. Δημήτρη Μελαχροινούδη και τις κες Ανατολή Βροχαρίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Π.Δ. Χίου και Στέλλα Τσιροπινά, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Δ. Χίου.

mastixa 011