Την Πέμπτη η δίκη Μερμηγκούση για την επίθεση κατά του Γιάννη Κουτσοδόντη

Εκδικάζεται την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου η έφεση του κ. Ματθαίου Μερμηγκούση κατά της απόφασης του μονομελούς πλημμελειοδικείου Χίου, με την οποία είχε καταδικασθεί στις 9 Απριλίου 2019 σε φυλάκιση 15 μηνών για την επίθεση κατά του νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου κ. Γιάννη Κουτσοδόντη.

Η επίθεση κατά του κ. Κουτσοδόντη είχε σημειωθεί στις 6 Ιουνίου 2016 στην περιοχή της Σούδας, όπου ευρίσκετο ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών. Πρωτοδίκως ο κ. Μερμηγκούσης είχε καταδικασθεί για επικίνδυνη σωματική βλάβη, με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών της επίθεσης.

Αυτή ήταν η τρίτη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του. Είχαν προηγηθεί τον Απρίλιο του 2017 καταδίκη πάλι με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο σε φυλάκιση 18 μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, για επίθεση κατά προσφύγων και στις 31 Μαΐου 2018 σε φυλάκιση έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, για την επίθεση κατά του διευθυντή του astraparis.gr κ. Γιάννη Στεβή, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Το ΣΕΣΝΟΧ στο πλευρό του Γιάννη Κουτσοδόντη

Με αφορμή την δίκη της Πέμπτης, το Σωματείο Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Την Πέμπτη 8 Οκτώβρη 2020 εκδικάζεται, σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Μ.Μ. που πρωτόδικα έχει καταδικαστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για επίθεση κατά του νοσηλευτή συναδέλφου Γιάννη Κουτσοδόντη, που σημειώθηκε στα γεγονότα του προσφυγικού καταυλισμού της Σούδας της 6ης Ιουνίου 2016.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα για ρατσιστική βία σε πρόσφυγες, επιτέθηκε και χτύπησε αναίτια τον  Γιάννη Κουτσοδόντη, όταν ο τελευταίος μετά από εντολή της διοίκησης του Νοσοκομείου  είχε πάει στον καταυλισμό  των προσφύγων στην Σούδα του κάστρου της Χίου ως υπεύθυνος για τον συντονισμό της μεταφοράς τυχόν τραυματιών.

Η δίκη πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Η βία του φασισμού και του ρατσισμού πρέπει να καταδικαστεί από όλους!!!

Ως Σωματείο θα είμαστε εκεί και θα υπερασπιστούμε τον εργαζόμενο μέλος του σωματείου μας. Καλούμε όλα τα σωματεία του νησιού αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες της Χίου να σταθούν αλληλέγγυα δίπλα στον συνάδελφο, και να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους μαζί μας, ενάντια στον φασισμό και στην ρατσιστική βία».