Τις φωτιές που άναψαν τα ΜΑΤ στα νησιά έρχεται να… σβήσει ο Μητσοτάκης

Πυροσβεστικό ρόλο στην πολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις αρχής γενομένης από την Σάμο και θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις και το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί ειδικά σε Χίο και Λέσβο από την βαρβαρότητα και τις επιθέσεις των ΜΑΤ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η ανακοίνωση έγινε από το γραφείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε με αυτοδιοικητικά στελέχη από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου 2020, αναφέρει ότι «στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», ενώ προσθέτει ότι οι αυτοδιοικητικοί «χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών».

Προστίθεται, τέλος, ότι θα συγκληθούν τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο για να υποβάλουν προτάσεις.

Στη ανακοίνωση ουδεμία αναφορά γίνεται για το όργιο βίας και τρομοκρατίας που ασκήθηκε στα νησιά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ούτε και για την ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και τις επιτάξεις, που κρέμονται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τις τοπικές κοινωνίες.

Ουδεμία, επίσης, αναφορά γίνεται για τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος από την στιγμή που αναλαμβάνει ρόλο ο πρωθυπουργός φαίνεται να περνά στο περιθώριο των εξελίξεων η κατάληξη τω ν οποίων θα φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια