Στη Εθνική τα διαθέσιμα, στην Αττικής η προθεσμιακή του δήμου Χίου

Την Εθνική Τράπεζα επέλεξε, τελικά, ο δήμος Χίου για την τοποθέτηση των διαθεσίμων του, ενώ για τα αποθεματικά του επελέγη η Τράπεζα Αττικής, η οποία και προσέφερε καλύτερο επιτόκιο.

Το θέμα είχε εξετασθεί από την οικονομική επιτροπή, διευρυμένη – μάλιστα – με εκπροσώπους και των άλλων παρατάξεων και η τελική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα προσέφερε επιτόκιο 2,02% και κέρδισε ως πελάτη τον δήμο Χίου, που προηγουμένως τον είχε η Eurobank, ενώ για την προθεσμιακή κατάθεση, ποσού 1.200.000 ευρώ, καλύτερη ήταν η προσφορά της Αττικής, η οποία δίνει επιτόκιο 2,15% για ένα εξάμηνο.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι οι προσφορές όλων των τραπεζών είχαν πολύ μικρές αποκλίσεις ως προς το επιτόκιο, ωστόσο αυτό ήταν και το μοναδικό χειροπιαστό αντικειμενικό στοιχείο για την τελική επιλογή τράπεζας.

Βέβαια, η απόφαση δεν ελήφθη… αβάδιστα από το δημοτικό συμβούλιο, αφού υπήρξαν και αντιρρήσεις ως προς τον διαχωρισμό, ακόμα και εκ του γεγονότος ότι δεσμεύονται τα 1,2 εκατ. ευρώ στην Αττικής, τα οποία – όπως επεσήμανε ο κ,. Πολύδωρος Λαμπρινούδης – μπορεί ο δήμος να τα χρειαστεί ή να χρειαστεί ένα μέρος του και να μην έχει την ευχέρεια παρά μόνον αν σπάσει τη κατάθεση.

Ο αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα και σε κάθε περίπτωση ο δήμος Χίου δεν πρόκειται να χάσει κάτι ακόμα κι αν παραστεί ανάγκη να σπάσει την προθεσμιακή κατάθεση.

atm_volis

Συζήτηση για το ΑΤΜ της Βολισσού

Πολλή συζήτηση έγινε για το ΑΤΜ, που πρόσφατα τοποθέτησε η Eurobank στην Βολισσό, μετά από πολλά χρόνια απουσίας αυτής της καθημερινής αναγκαιότητας.

Εξεφράσθη η άποψη ότι η συγκεκριμένη τράπεζα τοποθέτησε το μηχάνημα, προσδοκώντας ότι θα κρατήσει τον δήμο Χίου ως πελάτη, κάτι που ωστόσο διευκρινίσθηκε τόσο από τον δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού, όσο και από την διευθύντρια της Τράπεζας κα Απόδιακου.

Η πρόταση και η απόφαση για την τοποθέτηση του ΑΤΜ στην Βολισσό ελήφθη σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν ξεκινήσει από τον δήμο Χίου η διαδικασία λήψης από τις τράπεζες προσφορών για τα διαθέσιμά του.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση ή όχι του ΑΤΜ στην Βολισσό από την Eurobank δεν εξαρτάται, ως φάνηκε από την τοποθέτηση της κας Απόδιακου, ότι εξαρτάται από την επιλογή άλλης τράπεζας, ενώ από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ουδεμία σχετική δέσμευση ανελήφθη, παρά την σχετική πίεση που ασκήθηκε κυρίως από τον κ. Λαμπρινούδη.