Το 28 που ήθελε να γίνει 60

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι δημότες της Χίου έδωσαν κατά τον πρώτο γύρο στον συνδυασμό του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη ποσοστό 28%, στους δε άλλους συνδυασμούς τα ποσοστά που όλοι γνωρίζουμε.

Με βάση, λοιπόν, αυτό το ποσοστό ο υπόψη συνδυασμός εξέλεξε 12 δημοτικούς συμβούλους στο σύνολο των 41, αριθμός απολύτως αναλογικός του εκλογικού ποσοστού, πλην – όμως – σε μεγάλη απόσταση από το να μπορέσει να ασκήσει αυτοδύναμη διοίκηση στον δήμο Χίου.

Τούτο, ότι δηλαδή ο κάθε συνδυασμός θα έπαιρνε από τον πρώτο γύρο τον αναλογούντα στο εκλογικό ποσοστό του αριθμό δημοτικών συμβούλων, ήταν γνωστό και στους δημότες και πολύ περισσότερο στους εκτεθέντες υποψηφίους και πρώτα πρώτα στους επικεφαλής και υποψηφίους δημάρχους και στον κ. Κάρμαντζη ειδικότερα.

Η δε φιλοσοφία του εκλογικού νόμου ήταν και εξακολουθεί να είναι η συναίνεση, η σύμπραξη και η συμφωνία των παρατάξεων για την διοίκηση του δήμου, του κάθε ανά την Ελλάδα δήμου με ανάλογα χαρακτηριστικά εκλογικών αποτελεσμάτων, με επικεφαλής εκτελεστικό όργανο τον εκλεγέντα στον δεύτερο γύρο δήμαρχο.

Αυτό προφανώς δεν βόλευε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ένα μεγάλο πλήθος δημάρχων που εξελέγησαν με μειοψηφική εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια, μεταξύ δε τούτων και στη Χίο, η οποία με τον νόμο – έκτρωμα 4623/2019 επιχειρεί να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου, να νοθεύσει την βούληση των πολιτών και να αναγάγει τις πρώτες – πλην, όμως, μειοψηφικές παρατάξεις των κατά τόπους δημάρχων – σε απολύτως πλειοψηφικές και κυρίαρχες στους δήμους.

Με την πρωτοφανή νομοθετική ρύθμιση μετατρέπει την μειοψηφία σε πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής και κάτι ανάλογο επιχειρείται στις διοικήσεις των νομικών προσώπων, όπου – όμως για κακή τους τύχη – η νομοθετική παρέμβαση δεν «πέτυχε» επειδή δεν μπορούσε και να καταργήσει το δημοτικό συμβούλιο.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, τώρα; Έρχεται ο κ. Κάρμαντζης με το εκλογικό ποσοστό 28% και διεκδικεί ποσοστό 60% (τα περίφημα 3/5) στις διοικήσεις των νομικών προσώπων, εταιρειών, φορέων και οργανισμών του δήμου Χίου. Μπλα, μπλα με εξέλεξαν, λέει και ισχυρίζεται ότι το 52% των ψήφων που έλαβε στον δεύτερο γύρο αφορούσε την διοίκηση του δήμου Χίου κι όχι απλά τον ίδιο ως δήμαρχο.

Ο ίδιος, όπως και όσοι άλλοι βρίσκονται στην ίδια θέση και σκέφτονται κατά τον ίδιο τρόπο, θέλουν να γίνουν πλειοψηφία κλέβοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και ποσοστό των άλλων συνδυασμών, να το προσθέσουν στο δικό τους και να φτάσουν στο 60%. Θέλουν να μεγαλώσουν το μπόι τους, πατώντας στους ώμους των άλλων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια