Το ειρηνοδικείο Χίου, το Θόλος, το ΣτΕ και η… πρεμούρα Μηταράκη

Μόλις χθες, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, εκδικάσθηκε στο ειρηνοδικείο Χίου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου για την εξασφάλιση πρόσβασης στο επίμαχο οικόπεδο, στην περιοχή Θόλος της Χίου, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή υπερδομής προσφύγων και μεταναστών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όλως… τυχαίως την τελευταία στιγμή, χθες, υπεβλήθη στο δικαστήριο από τους δικηγόρους του Δημοσίου αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, για την πρόσβαση στο οικόπεδο, ενώ – υπενθυμίζεται – ανάλογο αίτημα είχε απορριφθεί όταν υπεβλήθη η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και εν όψει της εκδίκασής τους.

Όλως… τυχαίως, σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, δηλαδή μία ημέρα μετά και εν όψει της έκδοσης ή μη της προσωρινής διαταγής, που αιτήθηκε χθες με περισσή επιμονή το Δημόσιο, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης έκαναν γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του δήμου Χίου κατά της απόφασης χωροθέτησης της υπερδομής στο Θόλος.

Βεβαίως, για να τελειώνει και το «όλως… τυχαίως», μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία αποδεικνύουν πόσο κυριολεκτικά καίγεται ο κ. Νότης Μηταράκης για να ανοίξει πόρτα στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε. να… μπουκάρει σε μια τουλάχιστον αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας έκταση, την οποία ο δήμος Χίου θεωρεί δική του, εισφέροντας προς τούτο πλήθος αποδεικτικών στοιχείων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση άλλα ζητήματα (περιβαλλοντικά κ.λπ.) έκρινε και εξέδωσε την αναφερόμενη απόφασή του, την οποία και θα δούμε προσεχώς στην ολότητά της. Και σίγουρα δεν έκρινε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης, που επιχειρεί να κατοχυρώσει το Δημόσιο.

Το ιδιοκτησιακό θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει με την κατάθεση εκ μέρους του δήμου Χίου αναγνωριστικής αγωγής στο πολυμελές πρωτοδικείο Χίου, την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια