Το ευρωκοινοβούλιο κάνει «γυμνάσια» στην Frontex για τον προϋπολογισμό της

Την χρηματοδότηση στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) αρνείται να καταβάλει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την σχετική απόφαση ψήφισε χτες η επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία αποφάσισε να αναβάλει την έγκριση των χρηματοοικονομικών λογαριασμών της Frontex για το έτος 2019.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό Spiegel, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Frontex και την αποτυχία πρόσληψης 40 παρατηρητών θεμελιωδών δικαιωμάτων εγκαίρως.

«Η Frontex πρέπει να κάνει πολλή δουλειά για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μας», δήλωσε ο πράσινος ευρωβουλευτής Bas Eickhout από την Ολλανδία.

Η Frontex είναι μια από τις μεγαλύτερες αρχές στην Ε.Ε. και το 2019 έλαβε προϋπολογισμό 310 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια περαιτέρω αύξηση του ποσού έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να απορρίψει πλήρως την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ.

ΠΗΓΗ: IN.GR