Το φρικτό πρόσωπο της βίας είναι και στη Χίο

Ελληνίδα απόφοιτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-45 ετών έγγαμη με ανήλικα παιδιά, είναι το προφίλ της κακοποιημένης γυναίκας, που ζει και εργάζεται και στη Χίο, σύμφωνα με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών.

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο ζωής, το Κέντρο επέλεξε να παρουσιάσει – σε συνέντευξη Τύπου – στοιχεία της δράσης και του έργου που επιτελεί και τα οποία δείχνουν ανάγλυφα το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η βία εναντίον του «άλλου μισού» του κόσμου παραμένει, δυστυχώς, μια πικρή πραγματικότητα.

«Βία που μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική, οικονομική, λεκτική, σεξουαλική και κυρίως ενδοοικογενειακή», όπως εξήγησε και απέδειξε με στοιχεία η επιστημονική ομάδα του Κέντρου, που εδώ και μήνες -παράλληλα με την βοήθεια που προσφέρει σε όσες γυναίκες – θύματα ζητούν την αρωγή του – πραγματοποιεί και μια σημαντική έρευνα με ερωτηματολόγια.

Οι μορφές της βίας

«Στο Κέντρο μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί 45 άτομα εκ των οποίων οι 40 είναι γυναίκες κακοποιημένες, ενώ οι πέντε άτομα που θέλησαν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες – θύματα κακοποίησης», σημείωσε η κα Κατερίνα Κυριαζή, κοινωνιολόγος.

Οι μορφές βίας που καταγράφηκαν, αφορούσαν την σωματική βία, την ψυχολογική, τον οικονομικό αποκλεισμό, την κοινωνική απομόνωση, καθώς και τον βιασμό εντός γάμου. Επιπλέον, οι 34 από τις 37 περιπτώσεις γυναικών, αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία.

Σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία και όσον αφορά την καταγωγή, 3 γυναίκες προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι υπόλοιπες είναι ελληνικής καταγωγής.

women

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου: Από αριστερά οι κες Μαρία Μονιώδη, Κατερίνα Κυριαζή και Καλλιόπη Κουρίδου και ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Παιδείας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος

Το προφίλ των θυμάτων

Σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, από το σύνολο μία γυναίκα είναι απόφοιτος δημοτικού, 14 υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απόφοιτες γυμνασίου), 16 απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λύκειο) και 6 απόφοιτες ΤΕΙ/ΑΕΙ.

Σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες, 4 συμβουλευόμενες είναι μικρότερες των 25 ετών, 19 εντάσσονται στη κατηγορία 25-45 ετών, 11 στην κατηγορία 45-60 ετών και 3 γυναίκες είναι μεγαλύτερες των 60 ετών.

Σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση, 17 συμβουλευόμενες γυναίκες είναι παντρεμένες , 11 βρίσκονται σε διάσταση, ενώ 24 έχουν ανήλικα τέκνα.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση θύματος – θύτη, 24 γυναίκες δέχτηκαν βία από τον σύζυγό τους, 7 από πρώην σύζυγο, 3 από σύντροφο, μία από γονέα και 2 από άλλο, τρίτο πρόσωπο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η βία είναι υπόθεση κυρίως ενδοοικογενειακή.

women 1

Τα αιτήματα προς το Κέντρο

Αναφορικά με τα αιτήματα των γυναικών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο, καταγράφηκαν 23 αιτήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης, 8 κοινωνικής στήριξης και πληροφόρησης, 2 για φιλοξενία σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και 10 αιτήματα για νομική συμβουλευτική.

Επιπλέον, στο Συμβουλευτικό Κέντρο απευθύνθηκαν 8 άτομα (πολίτες) για πληροφόρηση σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, καθώς και για καθοδήγηση που αφορούσε γυναίκες από το οικογενειακό / φιλικό περιβάλλον που υφίστανται βία.

«Στόχος μας είναι η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, προσφέροντας εντελώς δωρεάν υποστήριξη ψυχολογική, νομική και κοινωνική σε όλες τις γυναίκες που θα απευθυνθούν σε εμάς», τόνισε η κα Καλλιόπη Κουρίδου, ψυχολόγος. Καλεί δε «όποια γυναίκα αισθάνεται ότι κακοποιείται να καλέσει στο τηλέφωνο του Κέντρου 22713-50040, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημά της». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι μεμονωμένα περιστατικά δεν υπάρχουν, αφού συνήθως όταν κάτι τέτοιο συμβεί μια φορά, μετά βεβαιότητας θα επαναληφθεί».

women 3

Έρευνα στον πληθυσμό της Χίου

Παράλληλα με την καταγραφή των περιστατικών βίας το Κέντρο «τρέχει» και μια έρευνα με ερωτηματολόγια, τα οποία – σύμφωνα με την κα Μαρία Μονιώδη – θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 1000, με θέμα το πώς αντιλαμβάνονται τη βία εναντίον των γυναικών οι κάτοικοι του νησιού μας, ενώ εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως της ευαισθησίας έναντι του φαινομένου, η συχνότητα, η σοβαρότητα αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι μισοί από όσους ερωτήθηκαν, έχουν υπόψη τους τουλάχιστον ένα περιστατικό, ενώ το 80% χαρακτηρίζει ως «συχνό» το φαινόμενο αυτό.

Χαρακτηριστικό ακόμα είναι ότι οι γυναίκες στη πλειοψηφία τους θεωρούν σε ποσοστό 80% ως το πλέον σοβαρό, το φαινόμενο της ψυχολογικής βίας που υφίστανται, ενώ οι άντρες σε αντίστοιχο ποσοστό την σωματική βία.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ