Το κύκλωμα VIP μεταφοράς προσφύγων – μεταναστών με 3.000 ευρώ το άτομο

Νέα στοιχεία έγιναν γνωστά από το Λιμενικό Σώμα για το κύκλωμα διευκόλυνσης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ειδικότερα στη Χίο, καθώς και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται ένας 24χρονος Παλαιστίνιος, καθώς και ένας Τούρκος υπήκοος.

Και οι δύο, που συνελήφθησαν από τα στελέχη του λιμεναρχείου Χίου την προηγούμενη εβδομάδα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και η υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης, που αφορά την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με πολυτελή σκάφη, ξεκίνησε από την περιοχή του Εμπορειούς στην νότια Χίο, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, οπότε και είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση από το λιμενικό και την πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από δύσβατο σημείο της περιοχής. Στην επιχείρηση εκείνη ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών δεν εντοπίσθηκαν στην περιοχή.

Ακολούθησε την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 η σύλληψη του 24χρονου Παλαιστίνιου, που φέρεται να ήταν ο άνθρωπος του κυκλώματος που δρούσε στη Χίο και ο οποίος φιλοξενούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες σε μισθωμένο σπίτι στην περιοχή του δημοτικού κήπου Χίου και εν συνεχεία τους προμήθευε με ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια για να αναχωρήσουν προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η σύλληψή του κατέστη δυνατή μετά την σύλληψη οκτώ προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, στην χερσαία ζώνη του λιμένα της Χίου, στην προσπάθειά τους να επιβιβασθούν στο πλοίο για τον Πειραιά.

Ο παλιός… γνώριμος Τούρκος κυβερνήτης ιστιοφόρου

Τρεις ημέρες μετά την σύλληψη του Παλαιστίνιου, την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, εμφανίσθηκε στο λιμεναρχείο Χίου ένας Τούρκος υπήκοος, ηλικίας 33 ετών, κυβερνήτης του Ι/Φ σκάφους «SIBELA» σημαίας Τουρκίας, προκειμένου να πάρει άδεια απόπλου από το λιμάνι της Χίου.

Τα στελέχη του λιμεναρχείου Χίου διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τον ίδιο Τούρκο, για τον οποίο υπήρχαν στοιχεία ότι διακινούσε με πολυτελή σκάφη πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ελλάδα και σε βάρος του είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 ένταλμα σύλληψης και κατάσχεσης του σκάφους του (άλλο όχι το SIBELA).

Ακολούθησε η σύλληψή του και από τα στοιχεία που διερευνήθηκαν διαπιστώθηκε ότι εμπλέκεται, τόσο στο περιστατικό του Εμπορειού (10.8.2019), όσο και ευρύτερα στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης με το οποίο συνδέεται και ο 24χρονος Παλαιστίνιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων, το συγκεκριμένο κύκλωμα έπαιρνε ποσά έως και 3.000 ευρώ ανά άτομο για την μεταφορά τους από την Τουρκία προς τη Χίο.

btr

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια