Το Λιβάνειο τιμά τους ευεργέτες του

Άρρηκτα συνδεδεμένη η ιστορία του Λιβάνειου σχολείου με την οικογένεια Λιβανού και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία 2ο γυμνάσιο και 2ο λύκειο Χίου τιμούν τους ευεργέτες τους.

Με ανακοίνωση τους επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή με την οποία αναδεικνύεται η συνδρομή της οικογένειας Λιβανού στην ιστορία του σχολείου.

Η ανακοίνωση:

Τα δύο μεγάλα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, το Λιβάνειο 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο έχουν μακρά ιστορική πορεία.. Στην πόλη λειτουργούσε από το 1886 ανώτερο σχολείο θηλέων, το τριτάξιο «Ανώτερον Παρθεναγωγείον» , το οποίο στεγαζόταν σε κτήριο ανατολικά της Μητρόπολης, όπου τώρα στεγάζεται τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 1936 καταργήθηκε το τριτάξιο Παρθεναγωγείο και τη θέση του πήρε το εξατάξιο «Γυμνάσιον Θηλέων Χίου». Το 1951 συστήθηκε Ερανική Επιτροπή . Το σχολικό ταμείο Δήμου Χίου παραχώρησε το οικόπεδο και συγκεντρώθηκαν τα χρήματα μετά από γενναία δωρεά του Σταύρου Λιβανού . Η διώροφος πτέρυγα ανεγέρθηκε το 1955. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μαθητριών δημιούργησε την ανάγκη νέας πτέρυγας ,το 1959, στη νότια πλευρά, η οποία συνοδευόταν από υπόστεγο για το μάθημα της φυσικής αγωγής.

Ήδη από το 1961 άρχισαν προσπάθειες για την επέκταση του κτηρίου. Σε έγγραφο του Γυμνασιάρχη μνημονεύεται ο αριθμός των μαθητριών του σχολικού έτους 1961-1962 που ανερχόταν στις 577. Το Γυμνάσιο χρειαζόταν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, εργαστήριο Φυσικής και Χημείας, καθώς και βοηθητικό χώρο για τις γραφομηχανές και το μάθημα των Οικοκυρικών.

Το 1969 η δωρεά του Σταύρου Λιβανού, για μια ακόμη φορά, έδωσε τη λύση. Σε συνδυασμό με κρατικές δαπάνες , αγοράστηκε οικόπεδο και κατασκευάστηκε η ανατολική πτέρυγα με το αμφιθέατρο και το χημείο. Αργότερα ο Γεώργιος Λιβανός, γιος του μεγάλου δωρητή, ανέλαβε τη δαπάνη της κεντρικής θέρμανσης. Επίσης επεκτάθηκε ο αύλειος χώρος.

Μόλις το 1976-1977 έγινε ο διαχωρισμός του Γυμνασίου με το Λύκειο. Το Γυμνάσιο κράτησε τη νότια πλευρά και μέρος της ανατολικής. Το σχολικό έτος 1979-1980 πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου άρρενες μαθητές, αφού δημιουργήθηκαν τα μικτά 2ο Γενικό Λύκειο Χίου και 2ο Γυμνάσιο Χίου.

Δεκαετίες μετά οι ανάγκες των σχολείων συνεχίζουν να είναι μεγάλες. Όλοι θέλουν και διεκδικούν το καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά. Τα κτήρια χρειάζονται συνεχή φροντίδα και συντήρηση. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν όλοι από τους γενναιόδωρους δωρητές, το κράτος, το Δήμο Χίου, την υπηρεσία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως τους Συλλόγους Διδασκόντων, Γονέων και τα μαθητικά συμβούλια, πάντα στο μέτρο του δυνατού , αφού οι ανάγκες είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες.

Στην εποχή μας, οι καταστάσεις που βιώνει το σχολείο σίγουρα είναι απαιτητικές σ’ ένα ανταγωνιστικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αποτελεί επομένως θετικό στοιχείο για τη νεολαία της Χίου, αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία, ότι το Λιβάνειο Γυμνάσιο Χίου προσπαθεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε κάθε είδους νέα πρόκληση της εποχής μας , έχοντας πάντα τη σιγουριά ότι η οικογένεια Λιβανού συμπαραστέκεται ως αρωγός στις ανάγκες του σχολείου μας.