Το μεγάλο μας τσίρκο

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΑΛΙΔΑΚΗ |

Εκτός από την είσοδο του κυρίου Βασίλη στη Βουλή δεν έχω άλλο σχόλιο για το αποτέλεσμα των εκλογών. Χαράς ευαγγέλια, σε όσους με βάση τη λίστα περάσανε τα σκαλοπάτια της Βουλής. Έχοντας εξασφαλίσει κάτι που πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι δεν μπορούνε. Σίγουρο μηνιάτικο. Μερικούς υπαλλήλους να τους κάνουνε τεμενάδες. Να στέκονται σε εξέδρες παρελάσεων επίσημοι, γάρ…

Μέχρι εκεί. Οι λογαριασμοί θα αρχίσουνε νάρχονται όπου νάναι, οπότε θα αυξηθεί και κατά πολύ ο αριθμός των κοψοχέρηδων αλλά είναι ήδη αργά. Έτσι κι αλλιώς όποιος και να έπαιρνε την εξουσία στο τέλος μνημόνιο θα εφάρμοζε και στο τέλος οι κοψοχέρηδες χέρια θα κοβανε. Το λέει και η λέξη.

Και τώρα τα δεδομένα.

Η Ροδόπη δεν εκπροσωπείται στη Βουλή από Χριστιανό βουλευτή. Το προξενείο παίζει μονότερμα. Εμείς παριστάνομε τον Πολέτι. Ακίνητοι.

Έχει υπολογιστεί ότι το 2050 θα πει κάποιος ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει πληθυσμό οκτώ εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες κατοίκους από τους οποίους το 60% θα είναι ηλικιωμένοι. Τι κάνουν οι κυβερνήσεις; Τίποτα. Ή, για την ακρίβεια, φορολογούνε τα παιδιά ως τεκμήριο. Και κατά τα λοιπά Πολέτι.

Προσδοκούνε επενδύσεις, αλλάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι τους φορολογικούς νόμους.

Προσδοκούνε να τους πούνε οι φοροκλέφτες ότι κλέψανε και να φέρουνε τα μαύρα πίσω! Εδώ, γελάνε. Ποιός απατεώνας θα φέρει χρήμα εντός να του το δεσμεύσουν, είτε να του το κουρέψουνε προσεχώς, αφού πρώτα πληρώσει φόρο; Και εκατό φορές παραπάνω όποιος έχει έντιμο φορολογημένο χρήμα έξω. Ούτε για ανέκδοτο. Ούτε για αγορά γκαρσονιέρας.

Περιμένουνε να πάρουνε ΕΝΦΙΑ για ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό. Αρκεί, βέβαια, πρώτα να τα βρούνε. Σιγά – σιγά θα βγάλουνε νόμο να τους πληρώνουν και τέλη κυκλοφορίας όσοι μόνιμα διαμένοντες στο εξωτερικό έχουν αυτοκίνητο στην αλλοδαπή, για την κυκλοφορία του στους δρόμους της ξένης χώρας.

Το μόνο χιουμοριστικό αυτή την εποχή είναι η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ. Όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Οι γέροι βγήκανε από τη ναφθαλίνη να αβαντάρουνε τα καμάρια τους, ο Ζορρο, ο Άδωνις, ο Πατούλης, ο Καραμανλής ο νεότατος, ο Μητσοτάκης, που όμως κολλάει στο επώνυμο. Η Ντορα δεν επείγεται τώρα, όπως τότε επί Σαμαρά. Και ο Αβραμόπουλος δεν είναι αφελής να αφήσει την Κομισιόν. Λείπει μόνο ο υπέροχος θίασος των Καζάκου – Καρέζη και η μαγευτική φωνή του Ξυλούρη. Οι κομπάρσοι υπάρχουν για μια πιο χιουμοριστική βερσιόν του μεγάλου μας τσίρκου. Αυτού του τέλους, αυτού που ονομάσαμε μεταπολίτευση.

Ο κ. Τάσος Βαλιδάκης, είναι γιατρός – χειρουργός και μόνιμος κάτοικος Κεμπέκ (Καναδάς)