Το νέο κύμα «επενδύσεων»

Τούτες τις μέρες η ανάπτυξη έχει γίνει ιερό τοτέμ του κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού, του ευρύτερου μπλοκ εξουσίας και των ΜΜΕ που ελέγχει. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη με κάθε μέσο και επίθετο. Αειφόρος, βιώσιμη, πράσινη. Ενάντια, όμως, στην ανθρώπινη ύπαρξη, την φύση και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας;

Μετά τα φωτοβολταϊκά  και τις ανεμογεννήτριες, ένα καινούργιο κύμα ”επενδύσεων” εξαπλώνεται στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα. Πρόκειται για την παραγωγή της από βιορευστά και χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία.

Απ΄ το Μεσολόγγι ως τη Ρόδο κι από τα΄ Άγραφα ως την Κρήτη πληθαίνουν οι αντιδράσεις γι΄ αυτές τις αμφιλεγόμενες μονάδες ενέργειας, τόσο από οικονομοτεχνική προσέγγιση, κυρίως όμως γιατί οι κάθε λογής ρύποι – και όχι μόνο – αφήνουν το δικό τους βλαβερό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

Μια τέτοια ”επένδυση” στην είσοδο της Λαγκάδας  – σ’ ένα κατά γενική παραδοχή από τα ομορφότερα χωριά του νησιού – που κάποιοι αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς, προκάλεσε την καθολική κινητοποίηση των κατοίκων, ενεργών πολιτών και μαζικών φορέων της Χίου. Ερωτήματα για την έλλειψη βασικού χωροταξικού σχεδιασμού, ερωτήματα για την διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας, ερωτήματα για το πώς τελικά δεν έγινε η περιβόητη διαβούλευση.

Η προσωρινή (;) παύση των χωματουργικών εργασιών στον χώρο του οικοπέδου, λόγω της αποφασιστικής κι ανυποχώρητης βούλησης της λαϊκής συνέλευσης και της άμεσης κινητοποίησης, σηματοδοτεί μια πρώτη νίκη των κατοίκων της περιοχής και του νησιού. Αν και διαφορετικοί μεταξύ μας, είμαστε υπέρ της κοινής δράσης όλων των δυνάμεων του αγώνα. Μόνο ένα ενωτικό και μαζικό κίνημα των κατοίκων της Λαγκάδας, της Συκιάδας, των γειτονικών χωριών κι ολόκληρης της Χίου, οργανωμένο από τα κάτω, εν τέλει βάζει φρένο σ΄ αυτά τα σχέδια, ορέξεις, στοχεύσεις και επιδιώξεις.

Γιατί όποιος δεν μοιραστεί τον αγώνα, θα μοιραστεί την ήττα…

Δεν έχουμε αυταπάτες και δεν εμπιστευόμαστε γραφειοκρατικές μορφές εκπροσώπησης και ανάθεσης. Δεν πιστέψαμε ποτέ, ότι όλοι δεν ήξεραν ή ότι όλοι θα είναι μαζί μας μέχρι το τέλος. Αυτό, εξάλλου, θα ήταν μια ανεπίτρεπτη πολιτική αφέλεια από εμάς. Παρόλα όσα, καταλύτης των εξελίξεων παραμένουν η πολιτική συγκυρία και κυρίως η μαζική αντίσταση του κόσμου, που εκτιμάμε πως τον κατάλληλο χρόνο οφείλει και θα αποδώσει ευθύνες, όπου χρειάζεται και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ο αγώνας συνεχίζεται κι όλα καλά θα πάνε στο τέλος. Κι αν δεν πάνε καλά, δεν θα είναι το τέλος.

Βασίλης Μαυρέλος

Δημήτρης Συράκης

Νίκος Κούνουπας 

Από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στη Χίο

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια