Το νερό στην Βολισσό έλκει… ψηφαλάκια

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ |

Σήμερα (Κυριακή 28 Αυγούστου 2022) στη Βολισσό έγινε κινητοποίηση διαμαρτυρίας των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου για το ζήτημα του νερού.

Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική, η λύση όμως είναι απλή, αλλά αφενός κάποιοι στο χωριό δεν θέλουν να την δουν διότι δεν συμβαδίζει με τα προσωπικά τους συμφέροντα, αφετέρου η ΔΕΥΑΝΧ λαϊκίζει και πουλάει πολιτική εκδούλευση με ψηφοθηρική πολιτική σε κάθε ιδιοκτήτη παράνομου εξοχικού με τη μορφή τροχοβίλας.

Ξαναγράφω άλλη μια φορά, ελπίζοντας ότι θα κινητοποιηθεί τουλάχιστον ο εισαγγελέας για να βάλει τάξη στην εκτεταμένη ανομία και ανισοπολιτεία που επικρατούν στην περιοχή μας διότι το τοπικό Βολισσού και το δημοτικό συμβούλιο Χίου, ο δήμαρχος και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι δεν θέλουν όχι να λύσουν, αλλά ούτε να δουν το πρόβλημα, απεναντίας ευνοούν κιόλας την ανομία αυτή για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αυτή τη στιγμή οι αρδευτικές παροχές που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης στη Βολισσό, μπορεί να είναι σε αριθμό περισσότερες από τις ενεργές υδρευτικές.

Χίλια κυβικά μέτρα κάθε μέρα χρειάζεται η Βολισσός, τη στιγμή που όλος ο κάμπος της ποτίζεται από πηγάδια, άρα δεν επιβαρύνει το δίκτυο. Ποιος χρησιμοποιεί αυτά τα 1000 κυβικά, λοιπόν; Τα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια; Οι επιχειρήσεις εστίασης; Ας αναρωτηθεί ο καθένας πόσο νερό ξοδεύουν ποτίζοντας κήπους και δέντρα οι ιδιοκτήτες παράνομων εξοχικών που είναι σε αριθμό ίσως περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή μας, αλλά και όσοι ακόμη, δίχως παράνομα εξοχικά, έχουν λάβει “κατ΄ εξαίρεσιν” από τη ΔΕΥΑΝΧ αρδευτική παροχή στα αγροτεμάχιά τους συνδεδεμένη επί του δικτύου ύδρευσης.

Χίλια κυβικά την ημέρα είναι πάρα πολλά και όλα αντλούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα του Μαλαγκιώτη, μέσω των τεσσάρων γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΝΧ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο υδροφόρος με υφαλμύρωση. Πόσω μάλλον όταν στην εκβολή του χειμάρρου υπάρχει προστατευόμενος με Π.Δ. υδροβιότοπος, το τελευταίο δηλαδή αμυντικό οχυρό του υδροφόρου ορίζοντα έναντι της θάλασσας, ο οποίος υδροβιότοπος όμως εδώ και χρόνια καταπατείται συστηματικότητα με αποτέλεσμα να αποτελεί ντροπή πολιτισμού για την περιοχή μας.

Οι ίδιοι κάτοικοι και τοπικό συμβούλιο που διαμαρτύρονται τώρα για το νερό, είναι που αδιαφορούν επί χρόνια για το νερό, αδιαφορώντας για την αυθαίρετη δόμηση και χρήση του νερού στην περιοχή, αδιαφορώντας για την προστασία του υδροβιότοπου, αδιαφορώντας για την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα.

Η βραχυπρόθεσμη, λοιπόν, λύση του προβλήματος ύδρευσης της Βολισσού είναι η άμεση αποσύνδεση όλων των αρδευτικών παροχών από το δίκτυο ύδρευσης. Μεσοπρόθεσμα η δημιουργία μικρού φράγματος στα ανάντι του Μαλαγκιώτη και η προστασία και απόλυτος σεβασμός στον υδροφόρο ορίζοντα και στον υδροβιότοπο.

Υ.Γ. Προσωπικά δεν είμαι ενάντια σε κανέναν που έχει στήσει τροχόσπιτο ή τροχοβιλα στην περιοχή της Βολισσού. Αν ήμουν, θα είχα κάνει καταγγελίες συγκεκριμένες και θα είχαν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες. 

Το να αγοράζει κάποιος ένα αγροτεμάχιο επειδή του αρέσει ένας τόπος και το να θέλει να βάλει μέσα ένα τροχόσπιτο για να ξεκουράζεται, είναι απολύτως κατανοητό. Τα τροχόσπιτα, όμως, έχουν συγκεκριμένη νομοθεσία. Αν δεν τηρείται αυτή και μετατρέπονται σε εκτός σχεδίου μόνιμες εξοχικές κατοικίες, την νύφη τελικά την πληρώνει όλη η περιοχή και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της, υπάρχει δε και ανισοπολιτεία μεταξύ των κατοίκων.