«Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται» από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Τη γαλλική ταινία “Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται”, της Σελίν Σιαμά που εντυπωσίασε στο φεστιβάλ Καννών όπου και απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου, θα προβάλει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στις 20.30 η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Ομήρειο.

Η Μαριάν, μια νεαρή ταλαντούχα ζωγράφος, αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοΐζ, μιας νέας γυναίκας που μόλις άφησε το μοναστήρι στη Βρετάνη του 1770. Η Ελοΐζ αρνείται να παντρευτεί και να γίνει αντικείμενο του βλέμματος  του μελλοντικού άντρα της καθώς και της αδιάκριτης ζωγράφου. Έτσι η Μαριάν θα πρέπει να τη ζωγραφίσει από μνήμης και χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Καθημερινά την παρατηρεί διακριτικά, ώστε να τη ζωγραφίζει στα κρυφά το βράδυ. Σύντομα όμως το μυστικό της Μαριάν αποκαλύπτεται…

Δραματική- Αισθηματική/ Γαλλία/ 2019/ 119’

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Σελίν Σιαμά

Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Νοέμι Μερλάν, Βαλέρια Γκολίνο

Η Σελίν Σιαμά κατασκευάζει μία ταινία εποχής, κρατώντας τις ισορροπίες του παλιομοδίτικου γαλλικού δράματος και συνδυάζοντας το κλασσικό πλαίσιο με μια μοντέρνα προσέγγιση. Η πατριαρχική ιεραρχία στην τέχνη. Το να μην έχεις λόγο στο γάμο ή τη μητρότητα. Κι απέναντι σε όλα, μια φωτιά που γεννιέται άναρχα, παθιασμένα κι ολοένα φουντώνει. Πρόκειται  για μια δυνατή γυναικεία ιστορία, φιλοτεχνημένη προσεκτικά και μεθοδικά από σύνθετες πινελιές. Όταν ο θεατής απομακρυνθεί και δει τον καμβά ολόκληρο,  διακρίνει ένα επίκαιρο, μοντέρνο και ουσιαστικό αφήγημά.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια