Το προσφυγικό, στην συνάντηση του δημάρχου Χίου με τον Κροάτη πρέσβη

Η ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος ανεδείχθη στην εθιμοτυπική συνάντηση, που είχε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ελλάδα Dr. Ivan Velimir Starcevic, το πρωί της Δευτέρας, 28 Σεπτεμβρίου 2015.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του σημείου διέλευσης συνόρων του λιμένος Μπουργκάς και αξιωματικός υποστήριξης της δύναμης FRONTEX στο νησί μας, επιθεωρητής Stamen Popov, καθώς και η γραμματέας πολιτικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Κροατίας κα Lena Ruzic Turk.

Ο πρέσβης ήταν ενήμερος για την κατάσταση στη Χίο, αλλά και για τις ενέργειες και παρεμβάσεις που γίνονται, αφού τη δύναμη της FRONTEX στο νησί στελεχώνουν, αρκετοί Κροάτες. Μάλιστα, συνεχάρη την τοπική κοινωνία για την εμφανώς, διαφορετική κατάσταση στη Χίο, την οποία απέδωσε στην καλή συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ανάληψη των ενδεδειγμένων πρωτοβουλιών, αναφερόμενος στην ΒΙΑΛ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο δήμαρχος Χίου, όσο και ο πρέσβης ανέδειξαν την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν τη διαχείρισή του. Τέλος, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.