Το προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης Κουτσούμπα στη Χίο

Το προσφυγικό ζήτημα και οι επιπτώσεις του τόσο στο νησί της Χίου, όσο και στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, βρέθηκε στο επίκεντρο του ταξιδιού – αστραπή, που πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019.

Ο κ. Κουτσούμπας βρέθηκε για λίγες ώρες στη Χίο, στο ταξίδι του προς τη Τουρκία (Σμύρνη), όπου θα συμμετάσχει – επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος – στις εργασίες της 21ης διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο δημαρχείο Χίου με τον δήμαρχο κ. Σταμάτη Κάρμαντζη κυριάρχησε το προσφυγικό – μεταναστευτικό και εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του για αποσυμφόρηση των νησιών, για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα και εν συνεχεία μετά την κατά το δυνατόν γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου να φεύγουν για τις χώρες – προορισμούς που επιθυμούν.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών διαμονής και διαβίωσής τους, καθώς και των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας έχει ήδη σοβαρές ελλείψεις για τον πληθυσμό της Χίου.

Ο κ. Κουτσούμπας καταφέρθηκε κατά της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας αυτής, η οποία ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην σημερινή κατάσταση, δηλαδή στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Και τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έδειξε, επίσης, ενδιαφέρον για τα γενικότερα ζητήματα της Χίου και ειδικότερα για το θέμα της ύδρευσης, για το οποίο ο κ. Κάρμαντζης τον ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ελέγχου του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Κουτσούμπα να συμπαρασταθεί στα αιτήματα της Χίου για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των νησιών και να μεταφέρει και στη Βουλή τη φωνή της Χίου.

Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και τα συνακόλουθα προβλήματα και για την περιοχή του Χαλκειούς και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισκέφθηκε, τέλος, τα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου και η πρόεδρος κα Σοφία Μιχάλα συζήτησε μαζί του επιγραμματικά τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην υγεία κυρίως, τα οποία επιβαρύνονται από την νησιωτικότητα της περιφέρειάς μας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια