Το ψήφισμα τω ν Βρονταδούσων κατά του κέντρου – φυλακής στο Αίπος

Το ψήφισμα της έκτακτης λαϊκής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2019, στον Βροντάδο, κατά της δημιουργίας κέντρου – φυλακής στο Αίπος, έδωσε στην δημοσιότητα το τοπικό συμβούλιο Βροντάδου, την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020.

Αναλυτικά, η έκτακτη γενική λαϊκή συνέλευση Βροντάδου αποφασίζει ομόφωνα:

Α. Ζητάμε

  • Να επικρατήσει η λογική, με κατάργηση της ΒΙΑΛ, αλλά και να μην υπάρξει κανένα νέο κέντρο στη Χίο, μόνο διαχείριση με μια μικρή δομή (στο 1% του τοπικού πληθυσμού)   καταγραφής – ταυτοποίησης και σύντομες διαδικασίες ασύλου, ώστε να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών.
  • Να απεγκλωβιστούν τα νησιά μας από την τριμερή συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ελληνικών κυβερνήσεων, που μας ντροπιάζει.
  • Να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο χρόνο παραμένουν, οι πρόσφυγες-μετανάστες καθώς και το προσωπικό διαχείρισης.
  • Να απομακρυνθούν από την όλη διαδικασία οι ΜΚΟ, αφού δεν ασκούν φιλανθρωπικό έργο, αλλά όλες χρηματοδοτούνται, προσφέροντας αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες.
  • Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.

Β. Στηρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις όποιες νομικές ενέργειες για το συγκεκριμένο θέμα του καθεδρικού ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

Γ. Υποβάλλουμε καταγγελία στο υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για το γεγονός ότι υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή ζώνη NATURA 2000.

Δ. Υποβάλλουμε καταγγελία στην αρχαιολογική υπηρεσία Χίου, για γειτνίαση του σχεδιαζόμενου ΠΡΟΚΕΚΑ με αρχαιολογικούς χώρους.

Ε. Δεσμευόμαστε για κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βροντάδου και καλούμε τον δήμο Χίου και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνδράμουν στις παραπάνω ενέργειες.

ΣΤ. Εξουσιοδοτούμε το τοπικό συμβούλιο Βροντάδου, να αναλάβει την πρωτοβουλία για οργανωμένη άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Χίου, με τη συμβολή του δημοτικού συμβουλίου Χίου και του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Ζ. Καλούμε τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου να προχωρήσουν σε συντονισμό με όλους τους δήμους της περιφέρειας για στοχευμένες ενέργειες.

Η. Να μην υπάρξει καμία δομή στο οροπέδιο του Αίπους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια