Το ταχυδρομείο της Βολισσού είναι μόνον η αρχή

ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΦΡΕΖΟΥΛΗ |

Κλείνει το ταχυδρομείο στην Βολισσό και ορθώς γίνεται ντόρος. Δεν ξέρω πόσο επαρκής είναι, βέβαια. Γιατί το θέμα δεν είναι το ταχυδρομείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή ενός ακριτικού νησιού. Το θέμα είναι ότι αυτό είναι παρωνυχίδα σε σχέση με αυτά που έρχονται.

Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να τα αλλάξει όλα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Το πλήθος των νόμων που έχει ψηφίσει εν μέσω πανδημίας – με τους πολίτες δηλαδή μαντρωμένους μέσα – το αποδεικνύει περίτρανα: Νόμος για τις διαδηλώσεις και την καταστολή, για το περιβάλλον, για τα εργασιακά, για τα πανεπιστήμια, νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση και ο κατάλογος είναι μακρύς. Και όλοι, μα όλοι, αυτοί οι νόμοι αποσκοπούν στην ακόμα μεγαλύτερη καταστολή κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας και, αντίστοιχα, για την ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία των επιχειρηματικών συμφερόντων και των φίλων της κυβέρνησης.

Δεν κλείνει μόνο το ταχυδρομείο στην Βολισσό. Ιδιωτικοποιούνται τα ΕΛΤΑ συνολικά. Δεν είναι πολύς καιρός που προκηρύχθηκε διαγωνισμός για να καταγραφούν και να εκτιμηθούν τα ακίνητα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, διαμαρτυρίες για κλείσιμο ΕΛΤΑ σε απομακρυσμένες περιοχές έχουμε και αλλού, όπως στα Γιάννενα. Και, φυσικά, η εθελουσία συνταξιοδότηση των υπαλλήλων είναι πλέον η πιο συνηθισμένη κίνηση για να δοθεί η «επιχείρηση» καθαρή από τα βαρίδια του παρελθόντος. Κάποια τοπικά ΜΜΕ, μάλιστα, το παρουσίασαν ως «επιτυχή εξέλιξη». Για ποιους και ποιες επιτυχή;

Δεν είναι μόνο τα ΕΛΤΑ, όμως. Όλη αυτή η πίεση προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να δώσουν βαθμούς με τα σχολεία να υπολειτουργούν, λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των σχολείων, δεν είναι απλά για να γίνουν αποτελεσματικότερα τα σχολεία μας. Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε και η βουλευτίνα Κυκλάδων της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογυιού: Αφού στα μικρά νησιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν γυμνάσια, γιατί να μην εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση; Και γιατί όχι μόνο στα γυμνάσια, αλλά και στα δημοτικά; Και γιατί μόνο στα μικρά νησιά, και να μην το επεκτείνουμε και στα μικρά χωριά;

Δεν είναι, λοιπόν, μεμονωμένες περιπτώσεις τα ΕΛΤΑ στην Βολισσό, η Εθνική στην Φάρκαινα, το ΑΤΜ στην Καλαμωτή. Είναι σχέδιο για να πετύχουν «οικονομίες κλίμακας», να μειώσουν τα έξοδα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να βαυκαλιζόμαστε ότι «φυλάμε Θερμοπύλες» στις «εσχατιές του Αιγαίου» και άλλα εθνικογλυκανάλατα. Γραμμένους μας έχει η κυβέρνηση, βαρίδι είμαστε. Είναι σαν να μας λένε, αν δεν μας αρέσει, ας μετακομίσουμε στο υδροκέφαλο κέντρο. Και ας αποφασίσουν οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες αν υπηρετούν τον τόπο τους ή το κόμμα που κυβερνά, γιατί δεν γίνεται να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

Η κα Ερμιόνη Φρεζούλη είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χιακή Συμπολιτεία

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια