Το ξεκίνησαν για σύλλογο, έμειναν επιτροπή των ανωνύμων
… εμείς γι΄ αλλού κινήσαμε γι΄ αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει, λέει και το λαϊκό άσμα
Κάπως έτσι ξεκίνησαν την πορεία τους και οι… φερέλπιδες της επιτροπής των ανωνύμων, της αυτοαποκαλούμενης «παγχιακή επιτροπή αγώνα», η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει την… τιμητική της, αφού κατάφερε – κινώντας και παρακινώντας μερίδα γονέων από τα σχολεία της Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων – να φέρει πάλι το νησί στην πρώτη γραμμή της αρνητικής δημοσιότητας διεθνώς.
Όταν, λοιπόν, ξεκίνησαν την δράση τους, με πυρήνα και κορμό το μεταναστευτικό – προσφυγικό κι ενώ είχαν ανακοινώσει ότι θα εκτεθούν – με την καλή έννοια – στην βάσανο των δημοσιογραφικών ερωτήσεων και της κριτικής, στην πορεία προτίμησαν να παραμείνουν μια κλειστή ομάδα, λειτουργώντας εν πολλοίς με κανόνες συνωμοτισμού.
Ουδέποτε αποκάλυψαν ποιοι είναι, ποιοί ασκούν διοίκηση ή είναι επικεφαλής της επιτροπής. Στην αρχή παρουσίασαν έναν κατάλογο 50 υποστηρικτών, εν όψει της συγκέντρωσης της 28ης Σεπτεμβρίου 2016, ενώ αργότερα έναν άλλο κατάλογο με 21 υπογραφές κάτω από μια αίτηση εν όψει συζήτησης του προσφυγικού στο δημοτικό συμβούλιο Χίου.
Συνειδητή η επιλογή της ανωνυμίας
Έκτοτε και παρά τις συνεχείς οχλήσεις από την πλευρά του astraparis.gr, ουδέποτε άνοιξαν τα χαρτιά τους. Έμειναν και συνεχίζουν να μένουν μια κλειστή ομάδα, επιβεβαιώνοντας και δικαιώνοντας απολύτως τον τίτλο που τους έχουμε απονείμει “επιτροπή των ανωνύμων”.
Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία, αλά συνειδητή, αφού ήθελαν να μείνουν εκτός ανάληψης ευθυνών, των όποιων ευθυνών ήθελαν προκύψει, κατά την δράση τους, μετρώντας το οικονομικό (επαγγελματικά), κοινωνικό και πολιτικό κόστος από τη αντιπροσφυγική στάση τους, από τον ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους λόγο. Ουσιαστικά, έμεναν να κινούνται μερικές φορές στα όρια της νομιμότητας, ενώ σε περίπτωση “στραβής” η ευθύνη θα πήγαινε σε έναν προσωπικά ή σε δύο και πάντως όχι στην ίδια την επιτροπή, αφού ουδεμία είχε νομική υπόσταση.
Γι΄ αλλού είχαν ξεκινήσει κι αλλού κατέληξαν
Ωστόσο, από την αρχή της συγκρότησής τους σε επιτροπή, είχαν στόχο να μετεξελιχθούν σε σύλλογο και μάλιστα είχε ανατεθεί το έργο της ίδρυσης του συλλόγου (συμβούλιο, καταστατικό κ.λπ.) σε τρεις γυναίκες δικηγόρους της επιτροπής, εκ των οποίων η μία για λόγους κομματικούς έχει μείνει κρυφή, ουδέποτε εμφανίσθηκε, σε αντίθεση με τις άλλες δύο, που και τις υπογραφές τους έχουν βάλει και έχουν βγει μπροστά όλο αυτό το διάστημα.
Βέβαια, τώρα οι δύο εξ αυτών φαίνεται να έχουν αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα, αφήνοντας… πεδίον δόξης λαμπρόν για την μία της επιτροπής, στην οποία έχει πέσει όλο το φορτίο της όποιας νομικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα το τελευταίο εξώδικο με τις υπογραφές γονέων (και όχι μόνον) για την εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά τα προσφυγόπουλα.
Να ασχοληθούμε και με άλλα, όχι μόνο το προσφυγικό
Εξ αρχής, επίσης, αποκαλύπτεται ότι ήταν γνωστές οι βλέψεις ορισμένων για το δημαρχείο, καίτοι νωρίς ακόμα το 2016 που ξεκίνησαν την δράση τους, αλλά φαίνεται ότι έβλεπαν… μακριά.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι ο… ταβλαδόρος της επιτροπής καλούσε συχνά πυκνά τους υπολοίπους να πάρουν θέση και για άλλα ζητήματα, όπως το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κι όχι μόνον για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με αυτό ξεκίνησαν.
Στην πορεία, ωστόσο, δέσμιοι των ιδεοληψιών τους, αλλά και με δεδομένο ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα σκορποχώρι, ενώ στο μεταξύ άρχισαν να φυλλορροούν, δεν τα κατάφεραν να αρθρώσουν λόγο για τα προβλήματα της καθημερινότητας της Χίου και των κατοίκων της.
Τελευταίο και ίσως και μοναδικό παράδειγμα η ανακοίνωσή τους για το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων – και της Χίου – στο Υπέρ- ΤΑΙΠΕΔ, που απλά φάνηκε ότι ήταν μια φωτοβολίδα, αφού πολύ σύντομα επανήλθαν στα γνωστά αντιπροσφυγικά τους λημέρια, με τελευταίο αποκορύφωμα το εξώδικο για την εκπαιδευτική διαδικασία των ΔΥΕΠ και των προσφυγόπουλων.
Έτσι, αν τελικά επιχειρήσουν είτε αυτοδυνάμως, είτε ως κολαούζοι σε κάποιον άλλον συνδυασμό την… εαρινή έφοδο προς το δημαρχείο το μόνο που θα έχουν να επιδείξουν θα είναι η δραστηριότητά τους γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό, η οποία ουδόλως συνέτεινε στην λύση ή ακόμα και στην άμβλυνση των όποιων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί στο νησί, αντιθέτως – μάλιστα – συνέβαλλαν τα μάλα στην διεθνή αρνητική προβολή της Χίου.