Τον Μάρτιο του 2024 η δίκη των 18 για τα γεγονότα στο λιμάνι με τον Πελαγίτη

«Όμηρους» για δύο και πλέον χρόνια κρατά το δικαστικό σύστημα αιρετούς και πολίτες της Χίου που αντιτάχθηκαν στην άλωση του Θόλους από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Τους κατηγορεί δε για παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα αδικήματα, με αφορμή την κινητοποίηση του χιακού λαού στο λιμάνι της Χίου, την ημέρα των Θεοφανείων του 2022, κατά την απόπειρα του πλοίου Πελαγίτης να εκφορτώσει μηχανήματα για την κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος.

Ένα και πλέον χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, που αμαύρωσαν την γιορτή των Θεοφανείων, ο εισαγγελέας εφετών Βορείου Αιγαίου στέλνει τα κλητήρια θεσπίσματα σε 18 εν συνόλω κατηγορουμένους, η δίκη των οποίων έχει προσδιορισθεί στο τριμελές εφετείο Βορείου Αιγαίου πλημμελημάτων για τις 11 Μαρτίου 2024.

Εντύπωση εν προκειμένω προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, ο δε εισαγγελέας εξέδωσε το κλητήριο θέσπισμα στις 30 Ιουνίου 2022, η δίκη προσδιορίσθηκε είκοσι και πλέον μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2024!

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι οι: Νίκος Νύκτας (αντιπεριφερειάρχης), Παντελής Βρουλής (αντιπεριφερειάρχης Χίου), Παντελής Μπουρνιάς (αντιπεριφερειάρχης), Στέλιος Καμπούρης (αντιπεριφερειάρχης), Παντελής Μπουγδάνος (περιφερειακός σύμβουλος), Γιάννης Καραβασίλης (δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Χίος Μπροστά), Μάρκος Σκούφαλος (δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης), Γιώργος Αγιωργούσης (δημοτικός σύμβουλος), Νίκος Νύκτας (δημοτικός σύμβουλος), Μανώλης Στάθης (δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Δίκτυο Πολιτών), Γιώργος Κριτούλης (συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων), Χρήστος Καραχάλιος (πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας), Γιάννης Μαλαφής (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών), Νίκος Χούλης (συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων), Άρης Μιχαλάκης (πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων), Χριστόφορος Κριμιζής (περιφερειακός σύμβουλος), Βασίλης Παππάς (στέλεχος ΟΕΒΕ) και Στέφανος Τσίγκος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων).

Στην θέση του κατηγορουμένου ευρίσκετο και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ωστόσο η Βουλή δεν ήρε την ασυλία του παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε να αρθεί και να δικασθεί με τους άλλους Χιώτες αιρετούς και πολίτες.