Τώρα τους έπιασε ο… πόνος, άρον άρον να μειώσουν ενοίκια καταστημάτων

Την περασμένη Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου – δια τον φόβον του κορονοϊού – έγινε δια περιφοράς, κάτι που προβλέπεται σε περιπτώσεις επειγόντων και μη επιδεχομένων αναβολής θεμάτων.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης, όσο και ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, βρήκαν την ευκαιρία να… περάσουν όσα κατά την γνώμη τους είχαν επείγοντα χαρακτήρα, μεταξύ δε τούτων και θέματα μείωσης ενοικίων σε δημοτικά καταστήματα, τα οποία υπέβαλαν δύο δημότες.

Τα θέματα αυτά, πέντε εν συνόλω, αρμοδιότητας της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών (βλέπε κατωτέρω πίνακα), επειδή ακριβώς δεν είχαν επείγοντα χαρακτήρα οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αναβληθούν, προκειμένου ενημερωθούν πλήρως και να γίνει διαλογική συζήτηση.

Ο astraparis.gr επικοινώνησε με όλους τους επικεφαλής, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι υπέβαλαν γραπτώς – όπως προβλέπεται – το αίτημα να αποσυρθούν από την ημερήσια διάταξη τα συγκεκριμένα θέματα, πλην – όμως – αυτό απερρίφθη, επειδή ήταν ανένδοτοι ο δήμαρχος, καθώς και ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών κ. Χάρης Μπουρνιάς.

Κατόπιν τούτων, ο μεν κ. Καλογεράκης κράτησε τα θέματα στην ημερήσια διάταξη, αλλά αυτά καταψηφίσθηκαν από τις αντιπολιτεύσεις, όπως μας διαβεβαίωσαν οι κ.κ. Κώστας Τριαντάφυλλος (Συμμαχία Αξιών), Μανώλης Βουρνούς (Πρωτοβουλία για τη Χίο), Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά), Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Μανώλης Στάθης (Δίκτυο Πολιτών) και Δημήτρης Αντωνόγλου (Χιακή Συμπολιτεία).

Ιδιαιτέρως αρνητικά σχολιάσθηκε από τους περισσότερους η επιμονή της δημοτικής αρχής και μάλιστα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και με το δεδομένο ότι δεν επρόκειτο για επείγοντα θέματα.

Ο κ. Βουρνούς σημείωσε ειδικότερα ότι θα μπορούσε να γίνει συζήτησή τους σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που πλέον προβλέπεται.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι μεταξύ των θεμάτων ήταν το αίτημα για μείωση ενοικίου σε κατάστημα (αν και σε εποχή κορονοϊού παραμένει ανοικτό), που βρίσκεται σε ένα από τα πλέον προβεβλημένα σημεία του εμπορικού κέντρου της πόλης και το οποίο – κατά γενική ομολογία – έχει μίσθωμα πολύ κάτω από τα τρέχοντα της αγοράς.

Ένα άλλο δε αίτημα αφορούσε την υπεκμίσθωση καταστήματος – παραδοσιακού καφενείου την οδό Δημοκρατίας, κοντά στο δημαρχείο Χίου, προκειμένου – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – να μετατραπεί σε κρεοπωλείο!