«Τορπίλες» Λαμπρινούδη στην αγορά της ΒΙΑΛ
Αντίθετος στην προοπτική αξιοποίησης της ΒΙΑΛ, για την δημιουργία – εκτός των άλλων – και χώρου προσωρινής διαμονής των προσφύγων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
Οι ενστάσεις του αυτές ετέθησαν στην συνεδρίαση της επιτροπής – το μεσημέρι της Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου 2015, παρουσία και του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού – κατά την συζήτηση της τυπικής εξουσιοδότησης του δημάρχου, ώστε να επεκταθεί η σύμβαση χρησιδανείου του κτιρίου τρεις μήνες επιπλέον. Στο διάστημα αυτό προσδοκάται ότι θα έχει καταλήξει και η υπόθεση αγοράς του κτιρίου, αντί του ποσού των 670.000 ευρώ που όρισε ως πραγματική αξία η σχετική εκτίμηση ειδικευμένου πολιτικού μηχανικού.
Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της απόφασης
Παρότι, όμως, η αλληλουχία αυτή των ενεργειών της δημοτικής αρχής στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται τόσο στο πνεύμα, όσο και στο γράμμα εφαρμογής σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που ελήφθη και με την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της προτίμησε σήμερα να την πολεμήσει με κάθε τρόπο, αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον της, επικαλούμενος, τόσο «τυπικούς», όσο και «ουσιαστικούς» λόγους για την διαφωνία του.
Διαφωνίες, που – όπως εξήγησε – ο κ. Λαμπρινούδης ξεκινούν από την πρωτοβουλία του δήμου να απευθυνθεί στις τράπεζες για δανεισμό πριν την εκ νέου εισαγωγή του θέματος στο Δ.Σ. μέχρι και την ίδια την πρόθεση μετατροπής τμήματος του χώρου σε προσφυγικό καταυλισμό, αφού – όπως υποστήριξε – το κτίριο δεν προσφέρεται για διαμονή ανθρώπων.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε ζήτημα αν έχουν ερωτηθεί οι κάτοικοι της περιοχής κι αν συμφωνούν, για να πάρει την άμεση απάντηση από τον κ. Βουρνού ότι ο μόνος που έχει εκφράσει διαφωνίες είναι ο ίδιος.
Τους όρους τους θέτει ο δανειστής κι όχι ο δανειζόμενος
«Το κτίριο δεν έχει στέγες, όλα τα τζάμια είναι σπασμένα, ενώ και η επέμβαση συνεργείων του δήμου που ήδη συμβαίνει δεν νομιμοποιείται από καμία απόφαση, αφού στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε αποφασίσει την αγορά του μετά από εκτίμηση ειδικών, αλλά όχι και το χρησιδάνειο», τόνισε. Ξέχασε, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι ο ίδιος ήταν ως δήμαρχος ο πρώτος, που εγκαινίασε αυτή την πρακτική στη ΒΙΑΛ, προκειμένου να καταφέρει η «Οικόπολις» να λειτουργήσει νόμιμα στον τομέα της ανακύκλωσης.
Στη συνέχεια και αφού είδε ότι τα επιχειρήματά του αποκρούστηκαν εύκολα από τον δήμαρχο κ. Βουρνού, που επικαλέστηκε – μεταξύ άλλων – την ανάγκη παρουσίασης ολοκληρωμένης πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο, όταν επανεισαχθεί το θέμα για την αγορά του κτιρίου, υποστήριξε ότι ακόμα και η αναζήτηση δανεισμού θα έπρεπε να συζητηθεί ως προς τους όρους του, «αγνοώντας» ότι τους όρους -όπως επεσήμανε ο δήμαρχος – τους θέτει ο δανειστής και όχι ο δανειζόμενος.
Επίκληση ανθρωπιστικών λόγων
Μετά, πάντως, την εξάντληση κάθε πιθανού ή απίθανου τυπικού λόγου ο κ. Λαμπρινούδης στράφηκε και στους ανθρωπιστικούς λόγους, που – όπως είπε – επιβάλουν την στάση της παράταξής του, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα κτίριο όπως η ΒΙΑΛ να μείνουν, έστω και μια ημέρα, άνθρωποι. «Μπορεί το κτίριο να είναι κατάλληλο για συγκέντρωση υλικών ανακύκλωσης αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει για φιλοξενία ανθρώπων. Αμφιβάλω αν κάνει ακόμα και για σταύλους», τόνισε με έμφαση.
Στο θέμα της ΒΙΑΛ τοποθετήθηκε και ο κ. Στέλιος Καμπούρης. ο οποίος – αφού χαρακτήρισε «οριακά νόμιμες» τις ενέργειες του δήμου – επέμεινε στην αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου «Γ. Καλουτάς», στον Κάμπο, κάτι που ο δήμαρχος αρνήθηκε επιμόνως, επικαλούμενος την ιστορικότητα του Κάμπου και την γειτονία του εκθεσιακού κέντρου με κατοικίες.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το κτίριο θα διαμορφωθεί ανάλογα, έχοντας την υποστήριξη τόσο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και άλλων φορέων.
Βολές από την Χιακή Συμπολιτεία
Στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας κα Ερμιόνη Φρεζούλη, η οποία – αφού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος – στάθηκε ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό μέρος της υπόθεσης, ασκώντας δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή για την ανυπαρξία της στο θέμα μέχρι σήμερα, αλλά και στην αντιπολίτευση για τη στάση της.
«Έχετε επαναπαυθεί στους εθελοντές», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Φρεζούλη, απευθυνόμενη στον δήμαρχο, λέγοντας ότι το μόνο ουσιαστικό που έκανε όλο αυτό το διάστημα ήταν να απευθυνθεί στις τράπεζες για δανεισμό. «Ευτυχώς, δηλαδή, που έστω και μια απάντησε θετικά», κατέληξε.
Την κριτική της κας Φρεζούλη απέρριψε δήμαρχος, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν που κατάφερε να φέρει εκτάκτως το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Χίο για να πάρει 1000 πρόσφυγες που κινδύνευαν να μείνουν εδώ για μέρες εν όψει κακοκαιρίας. Παράλληλα, διεκδίκησε και την πατρότητα των επαφών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που απέφεραν τις δέκα σκηνές (άλλες πέντε έφθασαν σήμερα), όταν – πάντως – από την «Λάθρα;» υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι της είχαν ζητήσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου.
Στην ψηφοφορία ο συνδυασμός του κ. Λαμπρινούδη προτίμησε την λευκή ψήφο, αφού – όπως είπε – το κτίριο της ΒΙΑΛ δεν είναι κατάλληλο για στέγαση ανθρώπων, αλλά μόνο για την εγκατάσταση της ανακύκλωσης.
Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από τον χώρο της ΒΙΑΛ, ο οποίος και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών (φωτό «Λάθρα;»)