«Του Κουτρούλη ο γάμος» Πέμπτη και Παρασκευή, στο Ομήρειο

Μια ενδοσκόπηση στο χθες, το σήμερα και μάλλον και το αύριο της ελληνικής κοινωνίας θα έχουν την ευκαιρία με πολύ γέλιο να κάνουν μέσα από την πολιτική σάτιρα, όσοι αποφασίσουν και σας το συνιστούμε, να δουν τη νέα θεατρική παραγωγή της θεατρικής ομάδας Χίου «Του Κουτρούλη ο γάμος».

Το έργο γραμμένο το 1843, αλλά επίκαιρο ακόμη και σήμερα, όπως εξηγούν οι έχοντες την σκηνοθετική συνεργασία, Νίτσα Κλούβα και Μαρία Φούτσου,γράφτηκε σε μια εποχή όπου η χώρα βρισκόταν σε άσχημη οικονομική θέση, στα πρόθυρα πτωχεύσεως, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του τοκοχρεολύσιο 60 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων που είχε δοθεί με την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία).

Η διαπλοκή, η εξαγορά συνειδήσεων, το ατομικό συμφέρον και οι πελατειακές σχέσεις είναι κάποια από θέματα που θίγει το έργο με πρωταγωνιστή ένα πλούσιο ράφτη, τον Εμμανουήλ Κουτρούλη, ο οποίος χάρη στον πανούργο υπηρέτη του, χρίζεται υπουργός, ικανοποιώντας τη ματαιοδοξία της αγαπημένης του Ανθούσας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έγινε από τη Μαρία Φούτσου. «Είχα δει το έργο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Χαϊκάλη στον Καστρομηνά. και μετά το είδα από την ομάδα της Λήμνου και η κ Τσιγιάννη που είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος είχε τολμήσει και το είχε κάνει στη δημοτική. Πήρα το κείμενο από εκείνη και την άδεια της, ζήτησα από τη Νίτσα που ήρθε κοντά να βοηθήσει και μαζί με την Ανθίππη τη Φιαμού έγινε η διασκευή του κειμένου. Δεν ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα όταν το πρωτοείδα, αλλά άρχισα να δημιουργώ εικόνες, την Ελλάδα του πριν, το τρελοκομείο, όλες αυτές τις καταστάσεις, κάτι μου έκανε, άρχισα να το φαντάζομαι, το πρότεινα, το δέχτηκαν και σήμερα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε», ανέφερε η κ. Φούτσου μιλώντας στο astraparis.gr.

Πιο επίκαιρο από ποτέ αφού ο συγγραφέας, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής περιγράφει την Ελλάδα του 1843, η οποία είχε πτωχεύσει και μόλις είχε υπογράψει ένα μνημόνιο και ήταν υπό τον έλεγχο των μεγάλων δυνάμεων. «Το έργο είναι τραγικά επίκαιρο. Το μνημόνιο, η Ελλάδα σε πτώχευση και οι μεγάλες δυνάμεις, όλα αυτά μας παραπέμπουν στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από αυτό το έργο ο συγγραφέας στηλιτεύει όλα τα πάθη της Ελλάδας. είναι καυστική πολιτική σάτιρα για τα συμφέροντα, την αναξιοκρατία , τον διχασμό, την εξαγορά συνειδήσεων και όλα αυτά που δυστυχώς ισχύουν ως σήμερα. το τραγικό είναι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.», ανέφερε η Νίτσα Κλούβα.

Επί σκηνής θα βρεθούν 20 ηθοποιοί που όχι μόνο θα παίξουν αλλά θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν αφού για τη συγκεκριμένη παραγωγή έγινε συνεργασία με τη χορογράφο κ. Μίνα Μπατσακούτσα αλλά και εγγραφή της μουσικής σε στούντιο όπου η Νίτσα Κλούβα έβαλε άλλους στίχους στη μουσική του γνωστού τραγουδιού στον «Αφρό της θάλασσας».

Το έργο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, στις 21.15 στο Ομήρειο και το σίγουρο είναι ότι οι θεατές θα απολαύσουν το θέαμα.

Αμέσως μετά η θεατρική ομάδα ξεκινά περιοδείες σε όλο το νησί,  στις 3 Αυγούστου στον Εγρηγόρο, στις 9 στην Πυραμά, 17 και 18 στον Καστρομηνά μετά στις 24 Αυγούστου στους Φούρνους Ικαρίας, με το «Θέατρο ταξιδεύει» ενώ υπάρχει και άλλη μια πρόσκληση από τον δήμο της Πάρου.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθετική Συνεργασία: Μαρία Φούτσου- Νίτσα Κλούβα

Σκηνογραφία-Σκηνικός διάκοσμος: Τάκης Μπελόκας- Νικολής Φράσκος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λούρος

Σχεδιασμός Αφίσας-Κοστουμιών: Αλέκα Γλύκα

(σε ενδυματολογική επιμέλεια Μαρίας Φούτσου)

Κατασκευή Κοστουμιών- Αξεσουάρ: Μαρίκα Φλατσούση-Αλέκα Γλύκα

Χορογραφίες: Μίνα Μπατσακούτσα (Σχολή χορού Allegro)

Μουσική Επιμέλεια: Ανθίππη Φιαμού

Στίχοι τραγουδιών: Νίτσα Κλούβα

Διδασκαλία Τραγουδιών-Ακορντεόν: Βέρα Μαυρίκη

Χειρισμός Ήχου: Σοφία Τοπαλίδου- Ηλίας Βορριάς

ΦΩΤΟ: ΝΤΕΠΗ ΣΤΟΥΠΑΚΗ

Δείτε το βίντεο:

https://www.facebook.com/theatrikiomadachiou/videos/473518206742568/

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια