
Τράπεζα θεμάτων: Κατέρρευσε και σήμερα το σύστημα
Με καθυστέρηση τουλάχιστον μια ώρας και με τον μαθητικό πληθυσμό να … δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη 30 Μαίου 2023 οι εξετάσεις στα λύκεια της Χίου και όλης της χώρας.
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, “Αγωνία για την ολοκλήρωση των εξετάσεων της Γ΄λυκείου εκφράζουν οι ίδιοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και το υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει ρίξει όλο το βάρος σε αυτό μετά και τα νέα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην διενέργεια των εξετάσεων και την Τράπεζα Θεμάτων.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε ξανά μεγάλης κλίμακας επίθεση.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας, το ΕΔΥΤΕ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ώστε ακόμη και με καθυστέρηση να προχωρήσουν οι εξετάσεις στα λύκεια που έχουν προβλήματα και να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι.
Για αυτό τον λόγο οι διευθυντές έχουν εντολή να μην αναβάλουν τις εξετάσεις και να μη φύγουν οι μαθητές από τα σχολεία έως ότου λάβουν νεότερη ανακοίνωση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ethnos.gr στελέχη του υπουργείου αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης δίνουν «μάχη» με το χρόνο με στόχο σε λίγο να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να γίνουν οι εξετάσεις της Γ΄λυκείου σε όλα τα σχολεία.
Από την άλλη πλευρά καθηγητές ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δώσουν τα δικά τους θέματα στους μαθητές ώστε να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και να λήξει η ταλαιπωρία των παιδιών της Γ΄λυκείου. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει δοθεί τέτοια οδηγία καθώς υπάρχουν νομικά κολλήματα.
Τι λέει στο Open ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας
O ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης κάνει λόγο στο Open για «επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης».
«Το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει επιλυθεί σήμερα, υπάρχουν όμως καθυστερήσεις», λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις».
«Ενισχύθηκαν οι βαθμίδες ασφαλείας. Είμαστε εδώ και επιλύουμε τα προβλήματα από χτες», λέει και σημειώνει πως «υπήρξε σε άλλο σημείο (στο σύστημα) επίθεση σήμερα η οποία αντιμετωπίστηκε».
«Οι μαθητές κανονικά θα πάνε στις Πανελλαδικές, το κράτος είναι δίπλα τους», διαβεβαιώνει.
Σημειώνεται πως για σήμερα έχουν μεταφερθεί και οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου που δεν έγιναν χθες.
Τη Δευτέρα ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε καταρρεύσει και άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 09:30 το πρωί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, αλλάζοντας συνολικά το πρόγραμμα.
Επίσης, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου σε αρκετά σχολεία.
Κυβερνοεπίθεση «έριξε» το σύστημα λένε τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας
Στις μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες είχαν ως σκοπό να την καταστήσουν μη λειτουργική, αποδίδουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας το αλαλούμ που προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας με την Τράπεζα Θεμάτων.
Ανακοίνωση από την ΟΛΜΕ
Το πάγιο αίτημα της για κατάργηση της τράπεζας θεμάτων επαναφέρει η ΟΛΜΕ με ανακοίνωση της προειδοποιώντας ότι αν σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με τις ενδοσχολικές εξετάσεις με τις πανελλαδικές η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη .
“Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.
Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.
Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.
Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.
Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.”