«Τρέχει» ο Πλακιωτάκης μετά τις καταγγελίες για το μεταφορικό ισοδύναμο

Κάτω από το βάρος και την πίεση των διαμαρτυριών και των καταγγελιών για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου, με τελευταία την χθεσινή δήλωση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, το υπουργείο Ναυτιλίας έσπευσε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, να ανακοινώσει ότι από την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 αναμένεται να εκκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές των δικαιούχων.

Οι εν λόγω πληρωμές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, συνολικού ποσού 12,5 εκατ. ευρώ, αφορούν αιτήσεις για την χρηματοδότηση μετακινήσεων επιβατών του δ’ τριμήνου του έτους 2021, καθώς και του α’ διμήνου του έτους 2022.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, άμεση τουλάχιστον προοπτική για τις πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρήσεων και καυσίμων, καθώς «οι σχετικές ΚΥΑ για το έτος 2022 βρίσκονται σε στάδιο υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και δημοσίευσης σε ΦΕΚ, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την παροχή σχετικών πιστώσεων προς εξόφληση των δικαιούχων επιχειρήσεων και πολιτών».

Περαιτέρω, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη διασφαλίσει τη συνέχιση του μέτρου για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης ΥΝΑΝΠ 2021-2025, με δεσμευμένο προϋπολογισμό, προβαίνοντας παράλληλα στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ροής πληρωμών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων».