Τρίτη και καθυστερημένη και ακριβή απόπειρα για τον διαγωνισμό καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου

Και γιατί να βιάζονται, άλλωστε; Δύο χρόνια το παλεύουν, τι αξία έχει μια μικρή καθυστέρηση ακόμα; Εξάλλου, οι καθυστερήσεις συνεπάγονται και αύξηση του επίδικου, διπλασιάσθηκε από τότε που ξεκίνησε η… ιδέα και τα προσοδοφόρα τριμηνάκια τρέχουν.

Ο διαγωνισμός για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, ο τρίτος κατά σειρά αφού οι δύο προηγούμενοι κατέληξαν άδοξα πριν προλάβουν να φτάσουν στην κατάθεση των προσφορών, θα διενεργηθεί στις 27 Ιουνίου 2022 και ώρα 23:59, με την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, ενώ η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 30 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00.

Μόλις χθες, Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022 αναρτήθηκε στην Διαύγεια η απόφαση (βλέπε κατωτέρω) της διοικήτριας του νοσοκομείου Χίου κας Ελένης Κανταράκη και μία ημέρα πριν (7 Ιουνίου 2022) στον επίσημο ιστότοπο TED της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Χίου είχε εγκρίνει από τις 23 Μαΐου 2022 την διενέργεια του διαγωνισμού και χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρες εβδομάδες για την προκήρυξή του κι ενώ υποτίθεται ότι βιαζόταν η διοίκηση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη και με βάση τις αναθεωρημένες προς τα πάνω παραδοχές της τεχνικοοικονομικής μελέτης, λόγω αύξησης από 1ης Μαΐου 2022 του κατώτατου μισθού, το κόστος του διαγωνισμού έχει εκτιναχθεί σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο σχεδόν στα δύο εκατομμύρια ευρώ για την προβλεπόμενη περίοδο της διετίας.

Για την ακρίβεια το κόστος υπολογίζεται σε 971.100 ευρώ για τον ένα χρόνο και 1.942.200 για τα δύο χρόνια, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ 17%. Να υπενθυμίσουμε ότι όταν ξεκίνησε η υπόθεση εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη το κόστος για έναν χρόνο είχε υπολογισθεί σε 529.074 ευρώ με ΦΠΑ.

Έρχεται και νέο προσοδοφόρο τρίμηνο, δεν υπάρχει βιασύνη

Μετά και την νέα καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού είναι απολύτως βέβαιο ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν προκύψει πάλι κάποια εμπλοκή (π.χ. προσφυγή) οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν και θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο στην καλύτερη περίπτωση περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Η παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας γίνεται σήμερα και μέχρι τις 14 Ιουλίου 2022 με βάση τρίμηνη σύμβαση από την εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε., η οποία και έχει αναλάβει το έργο μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολλές σκιές και ερωτηματικά για την διαφάνειά τους και την εξασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το νοσοκομείο Χίου θα χρειαστεί να προσφύγει και σε νέα διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών επί τρίμηνο ή σε κάθε περίπτωση έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του κανονικού διαγωνισμού και υπογραφεί η σύμβαση.

Θα έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον αν θα αλλάξει κάτι στις διαδικασίες αυτές προς το διαφανέστερο, συνάμα δε και το επωφελέστερο για τον υγιή ανταγωνισμό και το δημόσιο χρήμα.

Ακολουθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού όπως αναρτήθηκε στην Διαύγεια

prokirixi_diagonismos3. 8.6.2022

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια