Τροπολογίες από Ν.Δ και ΚΚΕ για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

Τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα  Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, μέχρι και την 31.12.2019 προτείνει η Ν.Δ., πλήρη επαναφορά της προτέρας κατάστασης προτείνει το ΚΚΕ.

Η Νέα Δημοκρατία επικαλείται κατά κύριο λόγο τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό των πέντε νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισής του δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο.

Για το ΚΚΕ η πρόταση στηρίζεται στο ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν την ζωή των νησιωτών.

Η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας

Με την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. προτείνεται, συγκεκριμένα, η παράταση ισχύος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, μέχρι και την 31.12.2019.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας

Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ο Γ Ι Α – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:

Κύρωση: α) της από 29 Ιουνίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο” (Α’ 115), β) της από 24 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018” (Α’ 135), γ) της από 26 Ιουλίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018” (Α’ 138) και δ) της από 10 Αυγούστου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018″ (Α’ 149)”.

ΘΕΜΑ: « Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο έως 31.12.2019»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Άρθρο ….

Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη στα μόνα νησιά που εξακολουθεί να ισχύει είναι στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου είναι εμφανείς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό και δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. Τα ΚΥΤ στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ είναι οι αποδείξεις της καταστροφικής και ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό, που έχουν μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο.

Επιπρόσθετα, δύο από αυτά τα νησιά, η Κως και η Λέσβος χτυπήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς μέσα στο 2017, που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και στις δημόσιες υποδομές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μεν Βρίσα της Λέσβου όχι μόνο δεν προχώρησε η ανοικοδόμηση αλλά ούτε και η κατεδάφιση των σεισμόπληκτων κτηρίων ολοκληρώθηκε, στο δε λιμάνι της Κω ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για την αποκατάσταση των λιμενικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια ενώ και στα άλλα νησιά , λόγω του μεταναστευτικού, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2019 η διάταξη της Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με το Ν 4446/16 (Α’ 240) όπως έχει τροποποιηθεί. Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΑΡΘΡΟ ….

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) τροποποιείται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2019 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο,οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σταύρος Τάσσος, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σάκης Βαρδαλής.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31.12.2018 και με πρόφαση το προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Κύρωση:

α) της από 29 Ιούνη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο” (Α’ 115),

β) της από 24 Ιούλη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιούλη 2018” (Α’ 135),

γ) της από 26 Ιούλη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιούλη 2018” (Α’ 138) και

δ) της από 10 Αυγούστου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018” (Α’ 149).

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».