«Τσίμπησε» νέο τρίμηνο η ΓΕΝ-ΚΑ για την καθαριότητα – Πρόκληση οι διαδικασίες στο νοσοκομείο Χίου

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Χίου, την περασμένη Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας για το τρίμηνο 15 Απριλίου έως 14 Ιουλίου 2022 στην ίδια εταιρεία που «κέρδισε» και το προηγούμενο τρίμηνο, στην ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση και το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας της διαδικασίας… διαπραγμάτευσης η συγκεκριμένη εταιρεία παίρνει την δουλειά για ακόμα τρεις μήνες με την… φοβερή έκπτωση των 3.345 ευρώ ή ποσοστό 1,77%, δηλαδή 185.655 ευρώ (προϋπολογισμός 189.000 ευρώ), πλέον ΦΠΑ 17%, σύνολο 217.216,35 ευρώ.

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν οι προσφορές των άλλων δύο εταιρειών, οι ίδιες που «ανταγωνίσθηκαν» και στο προηγούμενο τρίμηνο και οι οποίες προσέφεραν η μεν GREEN POWER CLEANING PC 188.981 ευρώ, ήτοι έκπτωση 19 ευρώ (έναντι 26 ευρώ που είχε προσφέρει ως έκπτωση τον Ιανουάριο 2022) και η PSM FACILITIES MANAGEMENT IKE 187.390 ευρώ, ήτοι έκπτωση 1610 ευρώ (έναντι 1738,71 ευρώ που είχε προσφέρει ως έκπτωση τον Ιανουάριο 2022)!

Δυστυχώς, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειές τους δεν τα κατάφεραν ούτε την δεύτερη φορά, ίσως να πάνε καλύτερα αν υπάρξει και τρίτο τρίμηνο με ανάθεση κατόπιν… διαπραγμάτευσης.

Σημειώνουμε εδώ ότι τα ερωτηματικά για διαφάνεια και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, που είχαμε διατυπώσει στο από 5 Απριλίου 2022 δημοσίευμα μάς, υπό τον τίτλο «Συνεχίζεται η “φάμπρικα”, νέο τρίμηνο στην καθαριότητα του νοσοκομείου Χίου», πολλαπλασιάζονται από τις εξελίξεις και το αποτέλεσμα της διαδικασίας… διαπραγμάτευσης, που εφήρμοσε η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 για την ανάθεση του πρώτου τριμήνου.

Και ειδικότερα για την επανεμφάνιση – κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί κάποια σχετική πρόσκληση της διοίκησης και μάλλον για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες διεκπεραίωσης της δουλειάς – των δύο μικρών και περιορισμένων δυνατοτήτων και προσόντων εταιρειών, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά.

Καταπέλτης τα ερωτήματα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ.

Ο εκπρόσωπος (αναπληρωτής) των εργαζομένων του νοσοκομείου Χίου κ. Γιάννης Κουτσοδόντης, ο οποίος συμμετείχε στην κρίσιμη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου 2022, διαχώρισε την θέση του και καταψήφισε το συγκεκριμένο θέμα της τρίμηνης ανάθεσης, θέτοντας τα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα και παρατηρήσεις:

1. Το νοσοκομείο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τον νομό Χίου. Καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι, χωρίς μεσάζοντες που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι όχι.

2. Μέλημά μας ως μέλη του Δ.Σ. αλλά και ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι η εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος του νοσοκομείου. Η ανάθεση σε ιδιώτες είναι ακριβότερη.

3. Δεν αντιλαμβανόμαστε την βιασύνη που υπάρχει από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την ανάθεση σε ιδιώτες με τα γνωστά ως τώρα προβλήματα τη στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων ΣΟΧ.

4. Επειδή είμαστε υπέρ της διαφάνειας αναρωτιόμαστε γιατί δεν βγήκε στη Διαύγεια η αρχική απόφαση του Δ.Σ. 2.3.22.

5. Επίσης εξηγήστε μας για να καταγραφεί στα πρακτικά, για ποιο λόγο αναφέρετε ότι είναι ελλιπής η εισήγηση του ΕΗΔ 14 στο οποίο τροποποιήθηκε η εισήγηση.

6. Επίσης ενώ η διακήρυξη αναφέρει ότι η επιλογή θα γίνει με τη βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής η επιλογή και η ανάθεση γίνεται με την χαμηλότερη τιμή και όχι με τους όρους της διακήρυξης.

7. Ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί δεν έγινε ορθή επανάληψη του πρακτικού του Δ.Σ. 6?1.4.22 που αναφέρει ότι την συνεδρίαση κάλεσε ο αντιπρόεδρος ως έκτακτη ενώ ήταν παρούσα η πρόεδρος που εισηγήθηκε.

Για τους λόγους αυτούς κατ΄ αρχάς, ψηφίζουμε όχι στο θέμα 1 και συνυποβάλλουμε την αίτηση που έκανε η τακτική εκπρόσωπος των εργαζομένων με αρ. πρωτ. 4903/5.4.22.

Στις ερωτήσεις και αιτιάσεις του κ. Κουτσοδόντη η απάντηση που έδωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου και πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ελένη Κανταράκη: «Η πρόεδρος αναφέρει ότι έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και υπεύθυνοι ελέγχου είναι τα διοικητικά δικαστήρια και οι ανεξάρτητες αρχές». Στη συνέχεια, τον… επέπληξε ότι είναι εκτός θέματος!

Θα πέσει πολλή δουλειά σε εισαγγελέα και ανακριτή

Στη αρχή υπήρχαν σκιές, ερωτηματικά και ίσως υποψίες. Τώρα, πλέον, η υπόθεση των αναθέσεων των υπηρεσιών καθαριότητας στο νοσοκομείο Χίου ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης και θέτει αμείλικτα ερωτηματικά για την διαφάνεια και την τήρηση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, στα οποία οφείλει άμεσα να απαντήσει η διοίκηση.

Υπενθυμίζουμε ότι για την πρώτη ανάλογη διαδικασία, μετά από τα δημοσιεύματα του astraparis.gr, παρενέβη ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου κ. Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας και διέταξε έρευνα, στην οποία εκλήθη και κατέθεσε πλήθος στοιχείων ο διευθυντής της ιστοσελίδας Γιάννης Στεβής, ο οποίος – μάλιστα – ζήτησε να κληθούν και να καταθέσουν τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί και μέλη των επιτροπών.

Είναι προφανές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο φάκελος των προς δικαστική διερεύνηση θεμάτων θα εμπλουτισθεί με τα νεώτερα στοιχεία.

Ακολουθεί το έγγραφο – πρακτικό του Δ.Σ. για την νέα ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου στην εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε.

trimino2_anathesi

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια