Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα – Μάχη για να μην έχουμε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση

Ως «οδυνηρό σοκ» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία παρέδωσε αμέσως την διερευνητική εντολή. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να αποτρέψουμε την παντοδυναμία ενός ηγεμόνα πρωθυπουργού», αναφερόμενος στη δεύτερη εκλογική μάχη στις 25 Ιουνίου.

«Όπως ήδη ξέρετε δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην ΠτΔ δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν για μας ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι ένα οδυνηρό αποτέλεσμα και όσους ψήφισαν τη ΝΔ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και σημείωσε:

«Αν αυτοί οι συσχετισμοί επαναληφθούν θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που δεν σέβεται τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες από την Νέα Δημοκρατία.

«Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη. Αυτό σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Ζητώ μια συγγνώμη στους φίλους που δώσαμε μαζί τη μάχη. Και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να αποτρέψουμε μια αλαζονική κυβέρνηση και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός κορμός της αντιπολίτευσης».

Εκλογές 2023: Ο διάλογος του Τσίπρα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Nωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στην κα Σακελλαροπούλου: «Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για σχηματισμό κυβέρνησης. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση αλλά δεν θα παραλάβω την εντολή. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά της δήλωσε: «Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ».

Έπειτα, η κα Σακελλαροπούλου θα καλέσει, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τον αρχηγό του τρίτου κόμματους που προέκυψε από τις εκλογές, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης αναμένεται να επιστρέψει την εντολή.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR