Βαρύ κατηγορητήριο για 10 για τις ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις στην Σάμο

Με βαρύ κατηγορητήριο και μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής ομάδας κατηγορούνται οι περισσότεροι εκ των συνολικά δέκα συλληφθέντων για την υπόθεση της χορήγησης έναντι αμοιβής ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Σάμο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Ιουλίου 2019, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της επιχείρησης της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την οποία:

– Στις 15 και 16 Ιουλίου 2019 συνελήφθησαν εννέα άτομα στην Σάμο και ένα στη Πελοπόννησο, εκ των οποίων οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

– Η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε από τον περασμένο Μάρτιο, διαπιστώθηκε ότι χορήγησε 30 τέτοιες βεβαιώσεις και η αμοιβή κυμαίνετο από 300 έως 500 ευρώ.

– Ένας γιατρός μέλος του κυκλώματος επιπλέον χορηγούσε κατ’ εξακολούθηση, φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στην νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Για την υπόθεση πρώτος ο astraparis.gr είχε δημοσιεύσει την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, την σύλληψη δύο γιατρών στην Σάμο κι όχι στη Χίο, όπως αρχικά είχε δημοσιεύσει ιστοσελίδα της Αθήνας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να κατονομάζει την Σάμο, αλλά αναφέροντας γενικώς νησί του Ανατολικού Αιγαίου, έχει ως εξής:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε νησί του ανατολικού Αιγαίου, για τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορούσε σε χορήγηση ψευδών -εικονικών βεβαιώσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, λειτουργούσε οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο έναντι αμοιβής εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά. 

Τα έγγραφα αυτά πιστοποιούσαν ψευδώς ότι οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί χρήζουν, είτε εξέτασης από ιατρό ειδικότητας που δεν υπήρχε στο τοπικό νοσοκομείο, είτε εξέτασης με ιατρικά μηχανήματα που επίσης δεν υφίστανται στο νοσοκομείο.

Η διάθεση των εγγράφων αυτών αποσκοπούσε στη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, ώστε να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό διαμονής τους στο νησί ή να διαθέτουν έγγραφο το οποίο δυσχεραίνει την Υπηρεσία Ασύλου να προβεί σε διαδικασίες επαναπροώθησής τους.

Διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον τριάντα τέτοιων εγγράφων, με τη χρηματική αμοιβή που απαιτείτο για κάθε περίπτωση να κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ και προσδοκώμενο συνολικό όφελος τις 15.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν την 15η και 16η Ιουλίου 2019, συνολικά δέκα άτομα, εννέα στο νησί του Αιγαίου και ένα σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Από τους συλληφθέντες οκτώ είναι ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, ενώ ένας ακόμα ημεδαπός δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 5.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις με ονόματα αλλοδαπών στους οποίους χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις και τα αναλογούντα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από αυτούς, παραπεμπτικά καθώς και αντικείμενα που είχαν υπεξαιρεθεί από τοπική Υπηρεσία. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μέλος του κυκλώματος, εκμεταλλευόμενο τη θέση του, διέθετε σε αλλοδαπούς κατ’ εξακολούθηση, φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαίρεσης και της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Σημειώνεται ότι τέσσερις από τους συλληφθέντες δρούσαν εκτός πεδίου της εγκληματικής ομάδας και δεν πρόεκυψε να είχαν γνώση των πρακτικών χρηματισμού της.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια