Βέβαιος για την νίκη της Ν.Δ. και την επανεκλογή του δηλώνει ο Μηταράκης

Σίγουρος για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας και για τη δική του επανεκλογή εμφανίστηκε ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφιος κ. Νότης Μηταράκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Χανδρής παρουσία δεκάδων φίλων του και στελεχών του κόμματος, ο κ. Μηταράκης κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει Ν.Δ. στις εκλογές. Ενισχύοντας, μάλιστα, το ενωτικό προφίλ τόνισε ότι «είμαι εδώ με τα στελέχη της Ν.Δ. και ο κόσμος είναι εδώ όχι για μένα, για την ΝΔ και την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η ομιλία του Νότη Μηταράκη

«Φίλες και Φίλοι,

Στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, οι πολίτες αποδοκίμασαν με τον πιο έντονο τρόπο την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα για πολιτική αλλαγή.

Υπό το βάρος αυτού του αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογές. Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, οι πολίτες θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα δώσουν μια ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τεσσεράμισι χρόνια λαϊκισμού, ψεμάτων, ακροβασιών και ανικανότητας είναι πάρα πολλά. Χάσαμε πολύτιμες ευκαιρίες. Χάσαμε μια περίοδο που η Ευρώπη αναπτυσσόταν και εμείς εδώ, αντί για ανάπτυξη, ζούσαμε τον «μύθο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί και θέλει να φτιάξει μια Ελλάδα για όλους, με σεβασμό σε αυτούς που θέλουν να δουλέψουν και να παράξουν, αλλά και μέριμνα για τους πιο αδύναμους.

Μια χώρα που θα στηρίζει την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

 • λιγότεροι φόροι,
 • καλύτερες δουλειές,
 • περισσότερη ασφάλεια.

Κυρίες & κύριοι,

Με έντονο αίσθημα ευθύνης, αλλά και μεγάλη χαρά είμαι εκ νέου υποψήφιος και διεκδικώ την ψήφο σας για μια δεύτερη θητεία ως βουλευτής Χίου.

Την τρίτη συνεχόμενη θητεία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Με εμπειρία, με δυναμική παρουσία και πολύ διάθεση για προσφορά στον τόπο μου.

Στο σύντομο βίντεο που παρακολουθήσατε, θέλησα να μιλήσω για όλα αυτά που είναι για μένα η Χίος. Να δώσω μερικές από τις εικόνες του νησιού μας που κουβαλάω μέσα μου και να σας δώσω μια υπόσχεση για τα επόμενα χρόνια:

Όπως έμεινα στο νησί ως βουλευτής αντιπολίτευσης και παλέψαμε όλοι μαζί, έτσι και ως κυβερνητικός βουλευτής, ή από όποια άλλη θέση μου ζητηθεί, θα συνεχίσω να δουλεύω και να προσφέρω στον τόπο μας.

Στην τοποθέτησή μου σήμερα, και πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε πρώτα ένα σύντομο απολογισμό των τεσσάρων ετών ως βουλευτής Χίου και έπειτα θα σας μιλήσω για το πώς οραματίζομαι τα νησιά μας την επόμενη τετραετία.

Το 2015 ήρθα συνειδητά και έθεσα υποψηφιότητα για βουλευτής Χίου.

Με εμπιστευτήκατε, γνωρίζοντάς με ελάχιστα τότε.

Η πρώτη μεγάλη νίκη μας ήταν το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, όταν όλη σχεδόν η Ελλάδα βαφόταν στα χρώματα ΣΥΡΙΖΑ και η Χίος, παρέμενε γαλάζια.

Το γαλάζιο νησί!

Η περίοδος της αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Η Χίος έκανε βήματα προς τα πίσω.

Είχαμε απέναντί μας μια κυβέρνηση όχι απλά αντίπαλη, αλλά σχεδόν εχθρική. Που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι σκοπός της είναι η πλήρης ακύρωση όλου του έργου που είχε γίνει το 2012-2014 για τη Χίο.

Θυμίζω ότι στις άμεσες ενέργειες ήταν να απεντάξει έργα σχεδόν 4 εκ. € που είχαμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ το 2014, πολλά από τα οποία αφορούσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Χίου. Έργα π.χ. για την βελτίωση της παραγωγής μαστίχας, έργα που αφορούσαν την ενίσχυση του τηλεοπτικού σήματος.

Τα μεγάλα έργα της Χίου έμειναν παγωμένα, αδιάφορη η κεντρική κυβέρνηση.

Πρώτο παράδειγμα το αεροδρόμιο της Χίου. Η Κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωσε τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις – το δυσκολότερο μέρος ενός δημοσίου έργου –.Με προσωπική μου ευθύνη, μέσα σε οχτώ μήνες το 2014 ολοκληρώσαμε την παραλαβή των απαλλοτριώσεων. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Για το νοσοκομείο, που η κυβέρνηση άφησε να χαθεί δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και αδιαφόρησε για την εκμετάλλευση της περιουσίας του.

Για το δικαστικό μέγαρο, τις φυλακές, το λιμενικό σύστημα στα οποία δεν είδαμε πρόοδο.

Η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στις υποδομές.

Για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών που έπρεπε να επιμείνω με πολλές ερωτήσεις και στο τέλος να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει επερώτηση για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να πληρώσει.

Όπως αντίστοιχα χρειάστηκε διαρκής πίεση για την αποζημίωση όσων επηρεάστηκαν από την μεταναστευτική κρίση.

Ως αντιπολίτευση πράξαμε στο ακέραιο το χρέος μας: Σταθήκαμε αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές που θεωρήσαμε επιζήμιες: με τροπολογίες για τον νησιωτικό ΦΠΑ, για την ασφαλή διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου, την αναγκαστικότητα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Ήμασταν δίπλα στον αγώνα των Χιωτών για το κλείσιμο της Σούδας, τον περιορισμό της ΒΙΑΛ, τις αποζημιώσεις για το μεταναστευτικό.

Διαφωνήσαμε με ημίμετρα, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ούτε ισορροπεί την επιχειρούμενη κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, ούτε συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Ρόλος της αντιπολίτευσης είναι αφενός να σώσει ότι σώζεται, αφετέρου να θέτει βάσεις για την επόμενη μέρα που θα είναι κυβέρνηση. Και αυτό το έπραξα στο ακέραιο.

Τέσσερα χρόνια, μαζί με εσάς, βλέποντας τα προβλήματα, συζητώντας για λύσεις χτίσαμε ένα σχέδιο για τη Χίο της επόμενης τετραετίας.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Δεσμεύομαι ότι θα προτείνω ξανά ένα άτυπο συντονιστικό συμβούλιο με την συμμετοχή των δύο βουλευτών (και ελπίζω και ο δεύτερος συνάδελφος να τη στηρίξει), δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης, θεσμικοί φορείς για να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ολιστικά: καθένας από το πόστο του, με τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος και τους πόρους που διαθέτει.

Κοιτώντας στο μέλλον, έχω παρουσιάσει ένα σχέδιο με τέσσερις συν έναν πυλώνες, για την πρόοδο της Χίου.

Σχέδιο που συζήτησα με τους πολίτες σε αρκετές ανοικτές ομιλίες: στην Καλαμωτή, το Χαλκειός, την Βολισσό, τα Ψαρά, τη χώρα της Χίου.

Πρώτος πυλώνας η οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις:

 • Στροφή των νέων στη ναυτιλία και εδώ χρειαζόμαστε να εμπλέξουμε και τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
 • Η αύξηση των θέσεων εργασίας στη θάλασσα θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας στη ξηρά: σε γραφεία προσωπικού, σε πάροχους εκπαίδευσης και άλλων συνοδών υπηρεσιών. Έτσι θα γίνει η Χίος ναυτιλιακό κέντρο. Κέντρο ναυτοσύνης. Με συνέργειες με τις Σχολές αλλά και το Πανεπιστήμιο, που θα ενισχύσουμε αποφασιστικά.
 • Ανάπτυξη τουτουριστικού προϊόντος με δράσεις ενίσχυσης του brandname της Χίου, κίνητρα για νέες σύγχρονες τουριστικές μονάδες, επενδυτικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως ενίσχυση των υποδομών στις οποίες θα αναφερθώ πιο κάτω. Να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που συνολικά διαμορφώνουν το τουριστικό μας προϊόν.
 • Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, έμφαση στα ιδιαίτερα προϊόντα μας, έχοντας ως πρότυπο τη μαστίχα. Αναπτύσσοντας συνέργειες με τον τουρισμό.
 • Ενίσχυση της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, βασισμένοι στο δαιμόνιο του Χιώτη. Δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες, όπου η απόσταση της νησιωτικότητας παύει να αποτελεί παράγοντα κόστους.
Δεύτερος πυλώνας η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής:

Η Νέα Δημοκρατία σταθερά τάσσεται υπέρ της στήριξης των πιο αδύναμων και τη διάχυση των ωφελειών της ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας. Με δράσεις όπως επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρόσβαση κάθε παιδιού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στήριξη της οικογένειας εν γένει, αλλά και της μονογονεϊκής οικογένειας.

Εδώ στη Χίο έχουμε τις προϋποθέσεις να κινητοποιήσουμε τη διασπορά, αλλά και την εφοπλιστική κοινότητα και να αναπτύξουμε επιπλέον κοινωφελείς δράσεις. Όχι όμως αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα.

Τρίτος πυλώνας η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η κυβέρνηση έβαλε την τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα ασύγκριτα μεγαλύτερο των πόρων, των μέσων, αλλά και των αντοχών της. Δίχασε την κοινωνία και αυτό είναι ασυγχώρητο.

Εμείς είμαστε συγκεκριμένοι από την πρώτη στιγμή:

 • ουσιαστική φύλαξη των συνόρων,
 • διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες,
 • καμιά μόνιμη παραμονή στα ακριτικά νησιά,
 • επίσπευση και αποδοτικότερη οργάνωση των διαδικασιών ασύλου,
 • διαφανής διαχείριση δημοσίου χρήματος,
 • στήριξη τοπικών κοινωνιών.

Πάντα σε πνεύμα σύμπνοιας, διαλόγου και ανθρωπισμού.  

Τέταρτος πυλώνας οι υποδομές, οι οποίες αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη.

Το αεροδρόμιο αποτελεί το πρωταρχικό προσωπικό μου στοίχημα, ώστε επιτέλους να αποκτήσει η Χίος ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Διαφωνώ με την δικαιολογία του Υπουργείου ότι περιμένει τους δρόμους από Δήμο και Περιφέρεια. Το Υπουργείο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πρέπει να κινηθούν άμεσα, τάχιστα και αυτόνομα. Και για την επέκταση του διαδρόμου αλλά και για την επέκταση και ανακαίνιση του κτηρίου.

Και μετά έχουμε τα άλλα σημαντικά έργα, την ύδρευση και άρδευση, την ανάδειξη και αξιοποίηση του λιμενικού συστήματος, το νοσοκομείο, τα δικαστήρια, τις δικαστικές φυλακές.

Προχθές επισκέφτηκα για άλλη μια φορά το Τελωνείο. Αποτελεί την βασική πύλη εισόδου του νησιού μας και είναι απαράδεκτο. Πρέπει να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί. Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι επισκέπτες μας.

Τέλος χρειαζόμαστε ένα ειδικό σχέδιο που θα αφορά αποκλειστικά τα μικρότερα νησιά μας Ψαρά και Οινούσσες καθώς και την Αμανή. Περιοχές που χρειάζονται δημογραφική ενίσχυση.

Με φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους, σταθερή πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας και υγείας, σταθερές συγκοινωνίες, «άνοιγμα» σε νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και αξιοποίηση τοπικών προϊόντων προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα.    

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Το 2015 κάποιοι έλεγαν ότι θα εκλεγώ και δεν θα ξαναεμφανιστώ στο νησί. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα ξανακατέβω υποψήφιος στη Χίο.

Οι πράξεις μου όμως τα διαψεύδουν όλα αυτά.

Όχι μόνο ήρθα, αλλά έμεινα όλη την τετραετία. Έκανα τη Χίο σπίτι μου, έφτιαξα εδώ τις παρέες μου. Και τώρα θα πάμε όλοι μαζί για μια δεύτερη θητεία.

Στην πρώτη θητεία κρίναμε, καταγγείλαμε και στηρίξαμε με κάθε τρόπο το νησί.

Η δεύτερη θητεία είναι η ώρα της ουσιαστικής παραγωγής έργου.

Στόχος μου να σταθώ απέναντί σας σε τέσσερα χρόνια και να σας παρουσιάσω συγκεκριμένο έργο.

Έργο ουσιαστικό για τους ανθρώπους της Χίου.

Έργο σε συνεργασία με όλες τις υγιείς δυνάμεις του νησιού μας.

Στη Χίο ενώνουμε δυνάμεις!

Ενώνουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για να πάμε τον τόπο μπροστά.

Οι συνθήκες είναι ώριμες να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών.

Τώρα μπορούμε!»

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια