Βίντεο New York Times: Τα 8:46 λεπτά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Χρησιμοποιώντας υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες και επίσημα έγγραφα των αρχών, οι New York Times προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του περιστατικού της 25ης Μαΐου στη Μινεάπολη, που κατέληξε στον τραγικό θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Συγκεντρώνοντας όλα τα επιμέρους βίντεο που αποκαλύπτουν τις διάφορες πτυχές του επεισοδίου, οι New York Times παρουσιάζουν λεπτό προς λεπτό τη διαχείριση του επεισοδίου από τους αστυνομικούς, από τη στιγμή που εντόπισαν τον Αφροαμερικανό, μέχρι τη στιγμή που οι κινήσεις τους αποδείχθηκαν θανάσιμες για τον 46χρονο.

Η εξιστόρηση ξεκινάει από την καταγγελία των εργαζομένων του ψιλικατζίδικου, που ο Φλόιντ φέρεται να πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα ένα πακέτο τσιγάρων και κλείνει με την απομάκρυνση του αναίσθητου Αφροαμερικανού με ασθενοφόρο, μετά τη βίαιη ακινητοποίηση του από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, η οποία έφερε και τη μοιραία κατάληξη του τραγικού περιστατικού.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο κατάστημα τέσσερα λεπτά μετά την καταγγελία, με τον έναν εκ των δύο να βγάζει το όπλο του, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί η αιτία. Ο ίδιος είναι που ενάμιση λεπτό αργότερα θα τραβήξει έξω τον Αφροαμερικανό, θα του περάσει χειροπέδες και θα τον ακινητοποιήσει, κολλώντας τον στον τοίχο.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να βάλουν τον Φλόιντ μέσα σε περιπολικό, με τον ίδιο να πέφτει στο έδαφος. Σύμφωνα με τον Τσόβιν, ο 46χρονος έπεσε στο έδαφος καθώς αρνιόταν να μπει στο όχημα, αναφέροντας ότι είναι κλειστοφοβικός.

Το όχημα με οδηγό τον μοιραίο αστυνομικό έφτασε εννέα λεπτά μετά την άφιξη του πρώτου στο σημείο (είχε μεσολαβήσει και η άφιξη ενός δεύτερου λίγα λεπτά νωρίτερα). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια, καθώς η βίαιη επέμβαση του Τσόβιν, θα καταστήσει την αναπνοή αδύνατη για τον Φλόιντ, ο οποίος φέρεται να είπε 16 φορές, ότι δεν μπορεί να ανασάνει.

Το ασθενοφόρο θα φθάσει είκοσι λεπτά μετά την ακινητοποίηση του Φλόιντ από τους αστυνομικούς και θα βρει τον τελευταίο αναίσθητο, με τον Τσόβιν να συνεχίζει επίμονα να τον πατά στον λαιμό με το γόνατο του.

Από την kathimerini.gr