Βιομηχανία ψευδών βεβαιώσεων ευαλωτότητας αποκαλύφθηκε στην Μυτιλήνη

Εγκληματικό δίκτυο στην Μυτιλήνη, με εμπλεκόμενους πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ψυχολόγος και δύο δικηγόροι, εφοδίαζε παράνομα αλλοδαπούς με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» για να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα πρόσωπα» και να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείριης, αποκαλύφθηκε από την αστυνομία μετά από πολύμηνες έρευνες.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία το απόγευμα της Πέμπτης, 5 Δεκεμβρίου 2019, μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 538 περιπτώσεις και για κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550 έως 950 ευρώ.

Για την εμπλοκή τους έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα και συγκεκριμένα αλλοδαπός και τέσσερις ημεδαποί, στους οποίους περιλαμβάνονται ψυχολόγος και δύο δικηγόροι, ενώ το τελευταίο διάστημα συνελήφθησαν στην Μυτιλήνη τρεις από τους ανωτέρω εμπλεκομένους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε καταχρηστικά η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, 2 φορητοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb), το χρηματικό ποσό των 4.615 ευρώ και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Μυτιλήνης, με την συνδρομή της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια