Βιβλιοπαρουσίαση: “1922- Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή”

Εκδήλωση- βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «1922: Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», διοργανώνει την Τετάρτη 15 Ιούνη 2022, στις 19.00, η ΤΟ Χίου του ΚΚΕστον αύλειο χώρο του 11ου Δημοτικού Σχολείου (Αστική Σχολή). Ομιλητής θα είναι ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκδοση αυτή είναι επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ κι αναφέρεται στην Iμπεριαλιστική Εκστρατεία στη Μικρά Ασία και στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή, που προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα και ξερίζωσαν εκατομμύρια Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων κ.ά. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που έφτασαν στην Ελλάδα και ρίχτηκαν στην πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση.

Επίσης, περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου: Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, διερευνάται ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα –για το παρόν και το μέλλον– συμπεράσματα, όπως:

– Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμία περίπτωση – επίθεσης ή άμυνας– δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους, τα επιθετικά ή τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών.

– Οι λαοί πρέπει να έχουν επαγρύπνηση κι ετοιμότητα για να οργανώσουν τη δική τους αυτοοργανωμένη άμυνα και αντεπίθεση, ζήτημα που ως καθήκον καθοδηγητικό ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Από αυτήν τη σκοπιά αναδεικνύεται ως μοναδική αναγκαιότητα-αρχή για το κομμουνιστικό κίνημα η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα στην κατεύθυνση του προλεταριακού διεθνισμού, του διεθνισμού των λαών, έτσι ώστε σε συνθήκες πολέμου τα παιδιά των διαφορετικών λαών να στρέψουν τα όπλα όχι μεταξύ τους, αλλά ενάντια και στις ξένες και στις δικές τους καπιταλιστικές δυνάμεις, στοχεύοντας στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και στην ταξική τους απελευθέρωση.

Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι από εκείνα τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, που φέρνουν αμέσως στο νου δραματικές εικόνες και ξυπνούν μνήμες, ιδίως σε τόπους όπως το νησί μας, όπου το προσφυγικό στοιχείο αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας. Πέρα όμως από το να τιμήσουμε αυτές τις μνήμες, στοχεύουμε, 100 χρόνια μετά, και στο να αναδείξουμε χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον συμπεράσματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεξαγωγής ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ευρώπη.”, αναφέρει η πρόσκληση

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια