Βολές κατά Μπλάτζιου – Μηταράκη από συντονιστική επιτροπή και ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο της συντονιστικής επιτροπής αιρετών και κατοίκων Χίου, καθώς και της νομαρχιακής επιτροπής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρέθηκε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΕπ Χίου για τις δηλώσεις του υπέρ της δημιουργίας της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος.

Αναλυτικά, στις ανακοινώσεις τους επισημαίνουν τα ακόλουθα:

Η συντονιστική επιτροπή

«Το νέο alter ego του κυρίου Μηταράκη, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του κ. Κάρμαντζη, ο νέος γραμματέας της ΝΟΔΕ Χίου,  ανέλαβε να μας αναλύσει πώς εννοεί η κυβέρνηση , ο υπουργός του και ο ίδιος τη δημοκρατία, που ορκίζονται στο όνομά της.

Και τα δικά σας, δικά μας και τα δικά μας, πάλι δικά μας.

Τσάι και συμπάθεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του χιώτικου λαού, αλλά το Θόλος αποφασίστηκε κι εκεί θα γίνει η φυλακή της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που υπηρετεί.

Εκεί θα θαφτούν τα όνειρα της Χίου για να πάψει μαζί με τα άλλα νησιά να αποτελεί στίγμα στον ανθρώπινο πολιτισμό, για να μπορούν οι νέοι της να επιλέγουν το μέλλον τους όχι ως δεσμοφύλακες , αλλά στη βάση των επιθυμιών τους και των σπουδών τους, εκεί θα θαφτεί η όποια προοπτική του νησιού στη βάση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, όπως τα γνωρίσαμε στο παρελθόν.

Δυστυχώς, ο νέος γραμματέας της ΝΟΔΕ δεν είναι ο μοναδικός πρόθυμος να συνδράμει στην μετατροπή του νήσου μας, σε νησί εγκλωβισμένων, σε νέου τύπου Γκουαντάναμο, ωστόσο οφείλει να γνωρίζει ότι εκφράζουν μαζί με τον υπουργό του, την κυβέρνηση και τους πρόθυμους της δημοτικής αρχής τη θλιβερή μειοψηφία, που η ιστορία του νησιού μας, θα τους ζητήσει τον λόγο. 

Να είναι σίγουροι και όσοι σκέφτονται να προσφέρουν την βοήθειά τους με οποιοδήποτε τρόπο στα μαύρα κυβερνητικά σχέδια για τα νησιά μας, ότι και αυτούς θα τους κατατάξει η ιστορία στην ίδια σκοτεινή πλευρά.

Είτε αυτοί είναι τα παπαγαλάκια που παραποιούν την αλήθεια και την θέληση των τοπικών κοινωνιών, είτε αυτοί που είναι «εντυπωσιασμένοι» από την καλυτέρευση της κατάστασης των νησιών και χρησιμοποιούν αυτούσια τις κασέτες προπαγάνδας περί μεγάλων κέντρων που θα είναι άδεια, περί κέντρων διερχομένων.

Αλήθεια , στο  πρόσφατο τραγικό ναυάγιο, που και πάλι το νησί μας ήρθε στη δημοσιότητα, φταίνε μόνο οι Τούρκοι διακινητές και η εγκληματική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης;

Οι δικές τους φαρδιές πλατιές υπογραφές στις συνθήκες του Δουβλίνου, στην κοινή δήλωση Ε.Ε. –  Τουρκίας, τα σχέδια για τα κέντρα-φυλακές στα νησιά, η συμφωνία για τον  εγκλωβισμό των προσφύγων με τα εκατομμύρια της Ε.Ε. ως τριάντα αργύρια,  δε φταίνε;  

Αυτή, αλήθεια, είναι η «επιτυχία» της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, να συνεχίσουν να πνίγονται ενήλικες και μικρά παιδιά;

Δεν καταλαβαίνουν ότι τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως οι νέες υπερδομές φυλακές στα νησιά, ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά,  η σταδιακή κατάργηση της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου, είναι αυτά που τρέφουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, που αυξάνουν τα ρίσκα και τις τιμές για το άθλιο λαθρεμπόριο ανθρώπων;

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της Ε.Ε. στα νησιά, αντί ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Χίου, στο όνομα του Μηταράκη να καταργούν τη θέληση του χιώτικου λαού και να τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, αντί να ξεφτιλίζουν την έννοια της δημοκρατίας, να πιέσουν  για επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της Ε.Ε. και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Τα ψέματα τελείωσαν ,ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τέλος τα μισόλογα και τα δύο πόδια σε δύο βάρκες .

Απαιτούμε σεβασμό στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του χιώτικου λαού, που είναι κανένα στρατόπεδο, καμιά φυλακή της Ε.Ε. πάνω στα νησιά μας, απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών τώρα».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου: Τελεσίγραφο της ΝΟΔΕ στους κατοίκους της Χίου

«Με έκπληξη ακούσαμε την ΝΟΔΕ Χίου να δηλώνει ότι παρά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει και θα προχωρήσει την μεγάλη δομή μεταναστών στο Θόλος.

Η ΝΟΔΕ Χίου αγνοώντας τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες των πολιτών του νησιού, και δίχως να έχει καμία διάθεση για διάλογο, ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό κ. Μηταράκη για την κατασκευή αυτής της δομής.

Η Νέα Δημοκρατία όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση, φώναζε ότι δεν θα μείνει ούτε ένας μετανάστης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν δεχόταν την ύπαρξη καμίας δομής. Μιλούσε για μια Ελλάδα υποτίθεται δίχως πρόσφυγες και χάδευε τ’ αυτιά ακροδεξιών ρατσιστικών στοιχείων.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τα τόσα σοβαρά λάθη που έκανε σχετικά με το προσφυγικό, η εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά και ο ξυλοδαρμός πολιτών, η κρίση στον Έβρο και οι επικίνδυνες επικοινωνιακές σκοπιμότητες, αποφασίζει να εγκαταστήσει επ’ αόριστον, ουσιαστικά να φυλακίσει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά.

Η Νέα Δημοκρατία άλλα υποσχόταν ως αντιπολίτευση και άλλα κάνει τώρα ως κυβέρνηση και στο προσφυγικό.

Επιμένει να παρουσιάζει ότι όλα πάνε καλά, όμως το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο της λέμβου ανοιχτά της Χίου και ο πνιγμός τεσσάρων ανθρώπων, τρία μικρά παιδιά και μια γυναίκα, δείχνει ότι τίποτα δεν έχει ομαλοποιηθεί, το πρόβλημα συνεχίζει να είναι μεγάλο, δεν έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και, επίσης, για το συγκεκριμένο ναυάγιο περιμένουμε διευκρινίσεις και δημοσιοποίηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη και ακολούθησε μετά η διάσωση από τα σκάφη του λιμενικού.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου είμαστε ενάντια στις μόνιμες κλειστές δομές και στη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών. Προφανώς λέμε όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή μεγάλης κλειστής δομής στο Θόλος.

Η δική μας θέση για το νησί είναι να δημιουργηθεί μόνο μία μικρή δομή καταγραφής και ταυτοποίησης, να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στο τόπο μας, να προχωρούν στην ενδοχώρα ή και στα άλλα κράτη της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εννοείται πως για όσο καιρό κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μένουν στο νησί, θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της ΝΟΔΕ Χίου στέλνει προς τους κατοίκους της Χίου τελεσίγραφο, και ανακοινώνει ότι έχει αποφασιστεί να γίνει η κατασκευή μιας μεγάλης κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος. Έτσι από το ‘κανένας πρόσφυγας στα νησιά’ που έλεγε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, φτάσαμε στην ‘κατασκευή κλειστών δομών και την μόνιμη εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά’.

Η τοπική κοινωνία της Χίου διαπιστώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις στο προσφυγικό, αντιθέτως μένει στην συνθηματολογία, την δημιουργία εντυπώσεων, και μετατρέπει σιγά σιγά το νησί σε αποθήκη ψυχών.

Αυτή την εξέλιξη ο δημοκρατικός κόσμος του νησιού δεν θα την επιτρέψει».