Βολές ΚΙΝΑΛ κατά Μηταράκη για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Τα πυρά της νομαρχιακής επιτροπής Χίου του Κινήματος Αλλαγής συγκεντρώνει η αποστροφή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για τον νησιωτικό ΦΠΑ και η σύνδεσή του με την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικά:

«Με τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις που προβλήθηκαν από τοπικά ΜΜΕ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ., φαίνεται ότι απορρίπτουν την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για τον νησιωτικό ΦΠΑ.

Αυτό δεν μας αιφνιδίασε. Άλλωστε, ήταν κάτι αναμενόμενο. Μας ξάφνιασε, όμως, η αιτιολογία που έδωσε ο κ. υπουργός.

Αρχικά τόνισε ότι η ευθυγράμμιση όλων των ΦΠΑ είναι μέρος συμφωνίας με τους θεσμούς.
Και όντως ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους θεσμούς, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε κ. υπουργέ ότι οι κοινοτικές οδηγίες επιτρέπουν καθιέρωση χαμηλότερου ΦΠΑ και τις εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε.!

Επομένως, είναι στο χέρι της στην ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιήσει το ΦΠΑ όπως εκείνη θεωρεί σωστό, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν στο παρελθόν (δηλώσεις Μοσκοβισί).

Η συνέχεια, όμως, του σκεπτικού του κ. Μηταράκη μάς προκαλεί πραγματικά θυμό! Μας πληροφορεί, λοιπόν, ότι θα “επανέλθει” (λες και κάποτε ήταν και η Ν.Δ. μας το χάριζε) ο ΦΠΑ στο 24% επειδή έχει γίνει “αποσυμφόρηση”. Έτσι, με μια δήλωση των 49 δευτερολέπτων για πρώτη φορά συνδέεται ο νησιωτικός ΦΠΑ όχι πια με το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά συγκεκριμένα με την “συμφόρηση-αποσυμφόρηση”. Έτσι, σε μια λογική δίκοπο μαχαίρι και με μια μικρή δόση εκβιαστικού διλήμματος, κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργούν μια και καλή τον νησιωτικό ΦΠΑ.

Τέτοια λογική και νοοτροπία δεν θα περάσει. Ως Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίζουμε να καταθέτουμε προτάσεις προς την ανάπτυξη των νησιών μας. Εσείς κ. υπουργέ συνεχίστε να επιθυμείτε νέες δομές. “Ο καθείς και τα όπλα του”… Η ιστορία θα κρίνει…».