Βραχυκύκλωμα στα led, στο «ψυγείο» βάζει το πρόγραμμα ο Κάρμαντζης

Σταματά – όπως όλα δείχνουν – οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, για την εφαρμογή του προγράμματος αντικατάστασης των κοινών λαμπτήρων φωτισμού στον κοινόχρηστο φωτισμό του δήμου Χίου η δημοτική αρχή του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, παγώνοντας – τουλάχιστον – την σχετική από 13 Φεβρουαρίου 2019 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Η εν λόγω απόφαση προέβλεπε την σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος με ίδιους πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη, αφού η δημοτική αρχή του κ. Μανώλη Βουρνού εγκατέλειψε την αρχική της ιδέα για καθολική εφαρμογή του σε όλο το νησί, με ένα κόστος της τάξης των περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξασφάλιζε με την σύναψη δανείου.

Μάλιστα, είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο στις 13.2.2019 το ποσό του 1.120.000 ευρώ για τα έτη 2019 (500.000 ευρώ) και 2020 (620.000 ευρώ), για τη έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, σταδιακά σε ορισμένες περιοχές της πόλης της Χίου, καθώς και σε Ομηρούπολη και σε κομβικά σημεία σε χωριά του νησιού.

Το συγκεκριμένο ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό (500.000 ευρώ για το 2019 με κωδικό 20-7135.016 Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τύπου LED) και ανάλογα με την πρόοδο της μελέτης εγκρίνεται από την οικονομική επιτροπή η ανάλογη πίστωση και δεσμεύεται το σχετικό ποσό από το συνολικά εγκεκριμένο. Μέχρι σήμερα ουδεμία έγκριση ή ανάληψη έχει γίνει από τον συγκεκριμένο κωδικό και εμφανίζεται ως υπόλοιπο αυτούσιο το ποσό των 500.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κ. Παναγιώτης Αναγνώστου σε σχετική ερώτηση του astraparis.gr, αναφέρει ότι κανένα ποσό δεν έχει βρεθεί για το σχέδιο αυτό και υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό για την υλοποίησή του.

Διευκρινίζει δε ότι το σχέδιο των led δεν έχει καταργηθεί, αλλά παραμένει ανοικτό, με στόχο να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, φαίνεται ότι ουσιαστικά ανακαλείται η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς τυπικά να έχει ανακληθεί με σχετική νεώτερη απόφαση. Παράλληλα, φαίνεται να έχει σταματήσει η οποιαδήποτε περαιτέρω μελέτη εφαρμογής του του προγράμματος.

Πάντως, ο κ. Αναγνώστου τονίζει ότι με πόρους από τα ανταποδοτικά επιχειρείται σε μεγάλη κλίμακα κυρίως στην περιοχή του κέντρου της πόλης να αντικατασταθούν οι συμβατικοί λαμπτήρες με νέους τύπου led, ενώ στην κατεύθυνση καλύτερου φωτισμού παλαιά φωτιστικά σώματα αναπροσαρμόζονται, ώστε να δεχθούν νέου τύπου λαμπτήρες.

Κατωτέρω φαίνονται τμήματα της πόλης, όπου είχε προγραμματισθεί η εφαρμογή του προγράμματος των led, σύμφωνα με όσα είχε παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο της 13.2.2019 ο τότε αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια