Βραβείο για τον καλύτερο υδατοσφαιριστή του ΝΟΧ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η πανεπιστημιακή μονάδα Χίου αποφάσισαν από φέτος να θεσμοθετήσουν χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ για τον καλύτερο νέο υδατοσφαιριστή (κάτω των 21 ετών) του Ναυτικού Ομίλου Χίου (ΝΟΧ), στη μνήμη του διοικητικού υπαλλήλου του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Γιώργου Βαρδάκη που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του ομίλου επί δεκαετίες. Τα χρήματα προέρχονται από ευγενική συνεισφορά των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων και των καθηγητών των τμημάτων της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου.

Ο Γιώργος Βαρδάκης που έφυγε από τη ζωή μέσα στο 2023 μετά από σοβαρή ασθένεια, πίστευε ότι είναι απαραίτητο να δίνονται κίνητρα στους νέους υδατοσφαιριστές του ΝΟΧ, ώστε να παραμένουν και να αγωνίζονται στις ομάδες του νησιού τους.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του καλύτερου υδατοσφαιριστή κάτω των 21 ετών αποφασίστηκε να είναι η κλήση σε επίσημους αγώνες των εθνικών ομάδων (ανδρών, νέων, παίδων κ.λπ.). Σε περίπτωση περισσότερων του ενός αθλητών με συμμετοχές σε εθνικές ομάδες αποφασίστηκε να επιλέγεται αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές ή τις μεγαλύτερες διακρίσεις (π.χ. θέση κατάταξης ομάδας σε διεθνείς διοργανώσεις).

Αν κάποια χρονιά δεν υπάρχει αθλητής που να έχει κληθεί σε επίσημες υποχρεώσεις εθνικών ομάδων θα μπορούν να ορίζονται πρόσθετα κριτήρια αξιολόγησης των νεαρών αθλητών (π.χ. θα μπορεί να επιλέγεται και αθλητής που έχει κληθεί σε συγκέντρωση προετοιμασίας -camp- εθνικής ομάδας). Η τελική απόφαση σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνεται από τον ίδιο τον ΝΟΧ και το επιτελείο του. Η ανακοίνωση του αθλητή που βραβεύεται θα πραγματοποιείται στο Ιωνικό κολυμβητήριο σε ημέρα κανονικών αγωνιστικών υποχρεώσεων του ΝΟΧ και το βραβείο θα απονέμεται στον αθλητή (ή σε εκπρόσωπο του ΝΟΧ) κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας τελετής ορκωμοσίας νέων αποφοίτων, στη Χίο, που πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο.

Για τη φετινή χρονιά επιλέχθηκε και βραβεύθηκε ο νεαρός τερματοφύλακας της πρώτης ομάδας του ΝΟΧ Γιάννης Καρακούρος, 7 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα νέων εντός του 2023, η οποία κατέλαβε την 4η θέση στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης που διεξήχθη στη Ρουμανία.

Η ανακοίνωση της βράβευσης έγινε στο Ιωνικό κολυμβητήριο Χίου, στις 5 Δεκεμβρίου 2023, πριν την έναρξη του αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ Ν.Ο. Χίου και Ν.Ο. Χανίων. Η βράβευση του αθλητή πραγματοποιήθηκε στην ετήσια τελετής ορκωμοσίας νέων αποφοίτων που έλαβε χώρα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Μιχάλειο κτίριο, στη Χίο.