Χαλκειός, όπως λέμε Κως;

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι απόψεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της κοινότητας του Χαλκειούς, όπου και έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το hot spot της Χίου, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ανεπιθύμητα τα ανήλικα προσφυγόπουλα (σχετικό ρεπορτάζ εδώ), που καταφθάνουν ασυνόδευτα στο νησί.

Για τα παιδιά αυτά, η μη κυβερνητική οργάνωση «Μετάδραση» έχει μισθώσει ένα ακίνητο, προκειμένου να τα φιλοξενήσει για όσο χρόνο χρειάζεται έως ότου βρουν τον τόπο τους για να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς και ανθρώπινα.

Έτσι, όπως παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης τα πράγματα, θεωρούν ότι έκαναν και χάρη (στην κυβέρνηση ή στους υπόλοιπους Χιώτες;) που δέχθηκαν να κατασκευαστεί στα.. εδάφη τους το hot spot, έξω και μακριά από τον οικισμό, αλλά όχι και να τους δεχθούν μέσα στο χωριό τους πρόσφυγες, έστω και ανήλικους, αφού – λένε – μαζί τους κάποια στιγμή θα έρθουν και οι ενήλικες.

Ενώ στην υπόλοιπη Χίο, στην πόλη, στον δημοτικό κήπο, στη Σούδα, στο εμπορικό κέντρο, όπου κυκλοφορούν και μέχρι το καλοκαίρι διαβιούσαν κατά χιλιάδες, μια χαρά ήταν όλα. Μακριά από τα σπίτια μας κι όπου νάναι εν ολίγοις.

Πραγματικά, προκαλούν θλίψη τέτοιες απόψεις, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για τη Χίο, που σήκωσε και σηκώνει με αξιοπρέπεια στις πλάτες της συνολικά και σχεδόν καθολικά το βάρος της προσφυγικής κρίσης και των χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν και φτάνουν καθημερινά στο νησί.

Το παράδειγμα του Χαλκειούς μάλλον αποτελεί εξαίρεση και ως εξαίρεση πρέπει να αντιμετωπισθεί. Πρέπει, όμως, να προβληματίσει, γιατί από τέτοιες εξαιρέσεις, από τέτοια μικρά περιστατικά δημιουργούνται προβλήματα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η δημοτική αρχή, οι κοινωνικοί φορείς, κάθε συνετός πολίτης πρέπει να πάρει θέση, πριν δούμε να ξετυλίγονται εικόνες, που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας και ξεφεύγουν από κάθε έννοια ανθρωπισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ