Ξεχασμένη στον τουρισμό η Χίος από την κυβέρνηση

Το παραπάνω καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, υποστηρίζοντας ότι οι απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια υπουργεία και αφορούν τον τουρισμό στη Χίο, είναι απογοητευτικές.

“Μόνο αισθήματα απογοήτευσης και εμπαιγμού προκαλούν οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη Χίο σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την επισήμανση της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου ότι τα κριτήρια που τίθενται αφήνουν εκτός ενίσχυσης τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του νησιού, η απάντηση της αρμόδιας Γραμματείας του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι… αυτά είναι τα κριτήρια που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην απάντησή του επιλέγει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αγνοώντας το ερώτημα αν προτίθεται να εντάξει στο Μεταφορικό Ισοδύναμο εισιτήρια επισκεπτών προς τα νησιά, ως μέσο ενίσχυσης της εσωτερικής τουριστικής κίνησης σε αυτά εν μέσω της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.

Το πλέον αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού δίνει, πάντως, και την πιο θλιβερή απάντηση. Στην επισήμανση της ερώτησης ότι το όριο των 4 διανυκτερεύσεων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» δεν καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικούς μακρινούς προορισμούς όπως η Χίος δεν δίνεται ουσιαστικά καμία απάντηση· ενώ αναφορικά με την ανάγκη ειδικής τουριστικής προβολής, μας ενημερώνει υπερήφανα ότι υλοποίησε καμπάνια για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τον Αύγουστο του 2020!

Οι απαντήσεις των Υπουργείων οδηγούν σε προφανή συμπεράσματα: ανυπαρξία στοχευμένων δράσεων, μηχανιστική εφαρμογή ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, έλλειμα βούλησης και διεκδικητικότητας, τα οποία αν δεν προδίδουν απλώς αδιαφορία, υπογραμμίζουν την βαθιά έλλειψη κατανόησης των ιδιαίτερων αναγκών και ιδιαίτερων δυσχερειών που αντιμετωπίζει το κάθε νησί, εν προκειμένω η Χίος. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, η φτώχεια και ρηχότητα της αναπτυξιακής και νησιωτικής πολιτικής που εφαρμόζει δύο χρόνια τώρα η ΝΔ.” αναφέρει ο βουλευτής.

Ακολουθούν οι απαντήσεις των υπουργών που ρωτήθηκαν σχετικά:

20-07-21 Apantisi Yp. Tourismou
23-07-21 Apantisi Yp. Naftilias
22-06-21 Apantisi Eidiki Grammateia

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια