Ξεχωριστές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

Ξεχωριστές μια στο Εργατικό Κέντρο και άλλη μια στην πλατεία Βουνακίου από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ , θα είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις το πρωί της Κυριακής για την Πρωτομαγιά.

Για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στη φοροεπιδρομή και στον πόλεμο κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ καλώντας τους εργαζόμενους στις 11.00 στην πλατεία Βουνακίου.

“Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ζήσουμε καλύτερα οι εμείς και τα παιδιά μας! Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους που απέργησαν στις 6 Απρίλη στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα! Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος γιατί τίποτα δεν μας χαρίστηκε τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες!

100 και πλέον χρόνια μετά τους ηρωικούς αιματηρούς αγώνες του Σικάγο, την κατάκτηση του 8ώρου και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προκάτοχοί της, καταργούν την αμοιβή των υπερωριών, θεσπίζουν τη 10ωρή εργασία και μισθό 500€, ξηλώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση. Ταυτόχρονα, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, τα σωματεία τους, γι’ αυτό δημιουργούν μητρώο φακελώματος, προχωρούν στην κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιχειρώντας με την εργοδοσία να βάλουν χέρι στα συνδικάτα.

Τώρα είναι ώρα διεκδίκησης! Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προπαγάνδα τους για νέες θυσίες – πληρώνουμε στην ειρήνη τους, πληρώνουμε στον πόλεμό τους. Δεν πάει άλλο!

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο! Οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν τον πόλεμο. Δεν αποδεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση: Φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, εντατικοποίηση, ακρίβεια, μισθοί και μεροκάματα στον πάτο για τους εργαζόμενους ενώ αυξάνονται τα κέρδη των λίγων. Χορός εκατομμυρίων για τους «πράσινους επιχειρηματικούς ομίλους» – ενεργειακή φτώχεια, εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι και στη Χίο γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις άθλιες αμοιβές. Τα μικρομάγαζα στενάζουν.

Oι εργαζόμενοι έδωσαν απάντηση ότι δεν θα περάσει το κλίμα αναμονής και η λογική «τα κεφάλια μέσα». Κέρδισαν την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια να μη σκύψουν το κεφάλι μαζί με τους συναδέλφους τους. Να χάνεις το μεροκάματο είναι το τίμημα της απεργίας, τίμημα πολύ μικρότερο από το να σου κλέβουν σιγά – σιγά ολόκληρη τη ζωή! Η ενότητα των εργαζομένων, μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους δίνει τη δύναμη να ξεπεραστούν εμπόδια και αναστολές για τη συμμετοχή στον αγώνα! Είναι μονόδρομος για να έχουμε και κατακτήσεις. Κανένας μόνος!

Τα μέτρα «στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Οι αυξήσεις – ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, έγιναν με βάση την αθλιότητα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Υπ. Εργασίας! Όλα είναι  προσαρμοσμένα στην «δημοσιονομική ισορροπία», για μη θιχτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτοί που σε καιρό ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους θυσίες για να ανασάνει η οικονομία στην κρίση, στην πανδημία, στην ανάκαμψη «για να μην ξανάρθει κρίση», είναι οι ίδιοι που για τους ανταγωνισμούς τους, σε καιρούς πολέμου μας φορτώνουν ξανά το λογαριασμό. Πληρώνουμε τις πολεμικές κυρώσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, τις αυξήσεις με τις «πράσινες επενδύσεις», την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, που πληρώσαμε υποτίθεται για την άμυνα της χώρας. Χρεωνόμαστε τις ματωμένες ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες πάνω από 4 δις τον χρόνο, όταν «δεν υπάρχουν» δαπάνες για την Παιδεία και το Δημόσιο σύστημα Υγείας. Με όποιο πρόσχημα κι αν προσπαθούν να καλύψουν τα διάφορα στρατόπεδα τον πόλεμο, «τον επιτιθέμενο ή τον αμυνόμενο» για να στοιχίσουν τους λαούς είτε με τον έναν είτε με τον άλλο, υπάρχει μόνο μια αλήθεια: Οι πόλεμοί τους γίνονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, με θύματα τους λαούς. Για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων και όχι γιατί νοιάστηκαν για την Ουκρανία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη που ματοκύλισαν για τους ίδιους λόγους.

Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής, την θρησκεία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Έχουμε κοινό συμφέρον να σηκώσουμε ψηλά την σημαία του αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, που σπέρνουν φτώχεια και προσφυγιά. Προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές του κόπου και του ιδρώτα μας, της ίδιας μας της ζωής. Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Βαφτίζοντας “ευκαιρία” την πολεμική εμπλοκή τη χώρας μας,  που τη μετατρέπει σε στόχο αντιποίνων όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Ρωσία.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες!

Καθήκον μας είναι να προτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές του ιδρώτα μας ενάντια στους κυβερνητικούς μεσσίες και κείνες  συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους εργολάβους της ταξικής συνεννόησης, που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής. Εδώ και τώρα:

 • Ξεπάγωματης διετίας 2016 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με γενναία μείωση των δημοτικών τελών. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος – κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.
 • Γενναία χρηματοδότηση της Α’-Β’/θμιας Υγειονομικής Περίθαλψης.Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας, με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους αυτοαπασχολούμενους. Άρση των αναστολών εργασίας των υγειονομικών.
 • Να στελεχωθεί τώρα ο Οίκος Ναύτου με νέες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού. Κανένας συνταξιούχος Ναυτικός χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.Να καταργηθεί ο  ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.
 • Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα οχημάτων κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους. κ.ά.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για υπογραφή Σ.Σ.Ε. Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
 • Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούςγια τα  λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21)για τα εργασιακά και όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, και την κοινή πάλη των λαών. Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών.

 • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 • Να κλείσουν όλες οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις, που κάνουν την χώρα στόχο αντιποίνων.
 • Καμιά αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές.”, αναφέρει στην ανακοίνωση της ενώ το πρωί της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022 τα στελέχη της παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Ο ΣΕΣΝΟΧ

Στην πλατεία θα δώσει το αγωνιστικό παρών και το ΣΕΣΝΟΧ, θέτοντα ςτο διεκδικητικό πλαίσοο για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο:

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 • Αυξήσεις στους μισθούς – Επαναφορά 13ου και 14ου  μισθού
 • Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των Υγειονομικών.
 • Κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, ρεύμα, είδη πλατιάς κατανάλωσης
 • ΟΧΙ στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεωνκαι των αναστολών εργασίας.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ.
 • ΟΧΙ στις αναστολές – απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Να επιστρέψουν πίσω όλοι οι συνάδελφοι Υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής – εξαθλίωσης.
 • Να σταματήσει ΤΩΡΑ η εμπλοκή της Ελλάδας στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η 1η ΜΑΗ είναι μέρα αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό.  Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές του Μάη ’44.

Εμείς οι  εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Χίου και στο ΕΚΑΒ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκκαλα, τις αμοιβές που βρίσκονται κάτω και από τον άθλιο κατώτερο μισθό των 663€.   Ζούμε με την ανασφάλεια, την εγκατάλειψη, την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών.  Τα γνωρίζουν και οι συμβασιούχοι, που θα απολυθούν, ενώ το διάστημα της πανδημίας κλήθηκαν να καλύψουν κενά στη πρώτη γραμμή μάχης.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να ζούμε με ένα μισθό που συρρικνώθηκε περισσότερο από 30% την προηγούμενη δωδεκαετία, ενώ αυξάνονται η εντατικοποίηση, οι συνεχείς εφημερίες και βάρδιες και οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Γνωρίζουμε ότι το «πάγωμα» των μισθών μας και η άρνηση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «νέο ΕΣΥ», με λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι.  Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη πρώτης  ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, με σκοπό να συνεχίσει την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτοί που σε καιρό ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους θυσίες για να ανασάνει η οικονομία στην κρίση, στην πανδημία, στην ανάκαμψη «για να μην ξανάρθει κρίση», είναι οι ίδιοι που για τους ανταγωνισμούς τους, σε καιρούς πολέμου μας φορτώνουν ξανά το λογαριασμό.

Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Την κρίση δεν θα τη πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι.  Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια.”.

Πάνε πλατεία οι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ

Κάλεσμα για συμμετοχή των συνταξιούχωνστην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου απευθύνει και το Σωματείο συνταξιούχων ΕΦΚΑ. ”

Διεκδικούμε τώρα

-Αυξήσεις  σε όλες τις συντάξεις ,να αποδοθούν τα πληρωμένα δώρα μας, τα αναδρομικά ,το νομοθετημένο  0.5 % του ΑΕΠ για τα έτη 2020-2021.Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται ,να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

-Να γίνει άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία ,να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

-Να καταργηθεί η αντεργατική –αντιλαϊκή –αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.

Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και κάθε ανάμειξη στο αιματοκύλισμα των λαών.”.

Στην πλατεία ο Σύλλογος Γυναικών Χίου

Να μετατρέψουν τον θυμό και την αγανάκτηση τους σε συλλογική δράση και αγώνα καλούν τις γυναίκες τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Χίου αναφέροντας στην ανακοίνωση τους: “Καθημερινά βιώνουμε τα δύο εναλλασσόμενα πρόσωπα της σύγχρονης βαρβαρότητας:

 • πότε της “ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο”, που μας καταδικάζει στην ανασφάλεια, στη φτώχεια, στη ζωή – λάστιχο με τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, στην ακρίβεια
 • πότε της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προσφυγιάς.

Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και χαρίζουν φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους. Σ’ εμάς φορτώνουν τις μειώσεις μισθών, συντάξεων. Να σταματήσουν οι υπέρογκες δαπάνες για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς και να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου που τους χαρίζονται δισεκατομμύρια  ευρώ από φοροαπαλλαγές.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που σε συνέχεια από τις προηγούμενες μας εμπλέκει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στη ΡΩΣΙΑ από την άλλη, με θύματα τον Ουκρανικό λαό .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις Αμερικανο ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.
 • Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας.
 • Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, πάνω από το ύψος του

πληθωρισμού. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

 • Κατάργηση όλων των φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό

αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

 • Διαγραφή χρεών. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των

Νοσοκομείων και της ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού,

νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη

των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.”

Δυναμικά και οι Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Δυναμική θα είναι η συμμετοχή και των εργαζομένων στους ΟΤΑ στην συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου για την Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

 • Αυξήσεις στους μισθούς , άμεσα,
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
 • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
 • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
 • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Άλλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

Σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 καλεί η διοίκησή του τονίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

“Η 1η Μάη  εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.

Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και έχει ήδη τεράστιο κόστος σε  ανθρώπινες ζωές. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο Πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών”.

Και οι ΟΕΒΕ

100 και πλέον χρόνια από τους αιματηρούς αγώνες του Σικάγο που δόθηκαν για την απόκτηση εργασιακών δικαιωμάτων , η σημαντικότητα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία που κρατεί ήδη δύο μήνες, εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών οδήγησε σε άνοδο των ήδη αυξημένων τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και την ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να φέρει επαγγελματίες και εργαζόμενους σε δυσμενή θέση.

Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης κρίνονται ανεπαρκή για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην φτωχοποίηση χιλιάδες νοικοκυριά!

Κατόπιν τούτου , το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου καλεί τα μέλη του να τιμήσουν τη σημαντική αυτήν ημέρα η οποία μας θυμίζει ότι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ημέρα μνήμης για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας που είναι αφιερωμένη στον προσωπικό χρόνο, την οικογένεια και την ξεκούραση!

Ημέρα μνήμης που αποδεικνύει ότι χαμένος είναι ο αγώνας που δε δόθηκε ποτέ!