Ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για τον διαγωνισμό καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου

«Πακέτο» με πλήθος στοιχείων και ερωτηματικών για όσα λαμβάνουν χώρα στο νοσοκομείο Χίου, με αιχμή ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, που αφορούν κυρίως τους διαγωνισμούς για τις υπηρεσίες καθαριότητας και πλυντηρίων κατέθεσε ο διευθυντής του astraparis.gr Γιάννης Στεβής στην πταισματοδίκη Χίου, χθες Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.

Η δικαστική έρευνα, για την οποία έδωσε σχετική παραγγελία ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου κ. Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας, συμπίπτει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς ο διαγωνισμός για την καθαριότητα, συνολικού ποσού περίπου 1,8 εκατ. ευρώ για περίοδο διετίας, κυριολεκτικά καρκινοβατεί, μετά την ακύρωσή του από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Στο διάστημα αυτό οι υπηρεσίες παρέχονται με ολιγόμηνες συμβάσεις μέσα από δήθεν διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες – όπως επισημάνθηκε από τον διευθυντή του astraparis.gr – δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι δεν τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφύλαξης του δημοσίου χρήματος.

Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι από το τέλος του 2021 απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι υπηρεσίες καθαριότητας εκτελούνται από ιδιώτη ανάδοχο, το κόστος των υπηρεσιών αυτών έχει εκτιναχθεί. Και θα υπάρξει, πρόσθεσε, συνέχεια, καθότι θα περάσουν ακόμα μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και υπογραφεί η σύμβαση. Μέχρι δε τότε οι διαδικασίες αναθέσεων δημιουργούν πλείστα όσα εύλογα ερωτηματικά για την διαφάνειά τους.

Κατατέθηκαν, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, συγκεκριμένα επίσημα έγγραφα του νοσοκομείου Χίου από τα οποία προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά και ενδείξεις ότι κάτι δεν έχει πάει καλά, ενώ ζητήθηκε να προσκομισθούν στην πορεία της έρευνας έγγραφα και στοιχεία τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό τη διοίκησης του νοσοκομείου Χίου.

Εκτός από τον διαγωνισμό καθαριότητας, έγινε εκτενής αναφορά στον διαγωνισμό για την ανάθεση των υπηρεσιών πλυντηρίων, για τον οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν κι έχουν μείνει αναπάντητα κρίσιμα ερωτηματικά, ειδικότερα δε για ένα έγγραφο της διοικήτριας κας Ελένης Κανταράκη, με το οποίο ο διαγωνισμός παρατάθηκε αναιτιολόγητα και πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

Ζητήθηκε, επίσης, να ερευνηθούν τα περιστατικά ανάθεσης δικηγορικών υπηρεσιών σε δικηγόρο Αθηνών, με αμοιβές που υπερβαίνουν τα οριζόμενα εκ του νόμου για τις υπηρεσίες αυτές σε φορείς του Δημοσίου, ενώ επισημάνθηκαν και οι αμφιλεγόμενες διαδικασίες των ανταγωνιστικών προσφορών, που παρουσιάσθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου.

Ο Γιάννης Στεβής ζήτησε, τέλος, εκτός από την προσκόμιση κρίσιμων εγγράφων, να κληθούν – στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας – και να καταθέσουν ως μάρτυρες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, που έλαβαν όλες τις επίμαχες αποφάσεις, τα μέλη των επιτροπών εκπόνησης των τεχνικοοικονομικών μελετών και διενέργειας των διαγωνισμών και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που εμπλέκονται σε όλες τις διαδικασίες.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια