Ξενάγηση στο μεσαιωνικό χωριό των Αυγωνύμων (βίντεο)

Στο μεσαιωνικό χωριό των Αυγωνύμων της κεντρικής Χίου, σε οδική απόσταση 16 χλμ από την πόλη, μας ξεναγεί από αέρος και εδάφους με βίντεο ο κ. Κωνσταντίνος Αναγνώστου.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και συγκαταλέγεται στα μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον μεσαίωνα.

Πολλά σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ακόμα υπάρχουν τα περάσματα (κτισμένες σήμερα πόρτες) από σπίτι σε σπίτι ειδικά στην περίμετρο του οικισμού για να υπάρχει οδός διαφυγής, όταν ο εχθρός έμπαινε στο ένα σπίτι ξέφευγαν από το άλλο.

Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται τον 11ο αιώνα. Ακόμα και σήμερα διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Το χωριό έχει θέα το πευκόφυτο δάσος του Προβατά καθώς και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Πιθανότατα πήρε το όνομα του από τον τύπο Αυγωνήματα (τόπο μεταξύ Αυγωνύμων και Αναβάτου) (ευθηνά) φθηνά δηλαδή κτήματα.

Σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε και κατοικήθηκε σε βραχώδη περιοχή από τους τεχνίτες της Νέας Μονής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια