«Ξένοι» μεταξύ τους οι δύο δρόμοι για Καρφά – «Σφράγισε» ο δήμος Χίου την σύνδεσή τους στην Λευκωνιά

Ένα μοναδικό φαινόμενο αλλοπρόσαλλης διαχείρισης του οδικού δικτύου στο νησί, ενδεχομένως και πανελλαδικά, εφήρμοσε ο δήμος Χίου, σφραγίζοντας κυριολεκτικά έναν από τους δύο συνδετήριους δρόμους του περιφερειακού δρόμου του Καρφά και του παράλληλου επαρχιακού Χίου – Καρφά, στην περιοχή της Λευκωνιάς.

Πρόκειται για έναν μικρό διπλής κατεύθυνσης δρόμο, μήκους περίπου 50 μέτρων, που ενώνει τους δύο επαρχιακούς ως προς τον χαρακτήρα τους δρόμους, ο οποίος διαπλατύνθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως εργοταξιακός κατά την εκτέλεση των οδικών έργων στην περιοχή και σήμερα έχει και την ονομασία «οδός Εθνικής Απελευθερώσεως». Τον χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να πάνε από τον ένα δρόμο στον άλλο, είτε επειδή ξεχάστηκαν και προσπέρασαν, είτε επειδή είχαν σημείο εκκίνησης ή προορισμού στην περιοχή.

Βεβαίως, υπήρχε απαγορευτική πινακίδα για είσοδο (κάθετη κίνηση) στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, δηλαδή είτε προς Καρφά για όσους κινούνταν από τον περιφερειακό προς τον επαρχιακό, είτε προς την πόλη της Χίου για όσους εκινούντο από τον επαρχιακό προς τον περιφερειακό. Η απαγόρευση αυτή, με πινακίδα υποχρεωτικής κίνησης δεξιά και στις δύο περιπτώσεις (προς πόλη ή Καρφά, αντιστοίχως) συχνά πυκνά παραβιαζόταν, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο το οδικό δίκτυο από τους εκ συστήματος ή τους περιστασιακούς παραβάτες οδηγούς.

Το στοιχείο αυτό, δηλαδή η παραβατικότητα, ενδεχομένως και η πρόκληση τροχαίων στο συγκεκριμένο σημείο, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία ή αφορμή για να θέσει ο δήμος Χίου νέα δεδομένα στον δρόμο αυτό, που οδήγησαν στο κλείσιμό του.

Αφού πέρασε από διάφορες επιτροπές, έφτασε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, το οποίο με την 452/2020 (συνεδρίαση της 4.9.2020) απόφασή του ομοφώνως αποφάσισε να κλείσει ο δρόμος και να τοποθετηθούν οι ανάλογες πινακίδες.

«Στεγανός και σφραγισμένος» ο δρόμος

Η απόφαση του Δ.Σ., αφού εγκρίθηκε από τις υπερκείμενες αρχές, φέρεται να υλοποιήθηκε πριν περίπου έξι μήνες, δηλαδή εντός του 2022 και πλέον ο δρόμος είναι απροσπέλαστος και από τις δύο κατευθύνσεις του.

Συγκεκριμένα, στην είσοδό του από τον περιφερειακό δρόμο του Καρφά τοποθετήθηκαν (καρφώθηκαν) στο οδόστρωμα μεταλλικά κάγκελα, με τις ανάλογες προειδοποιητικές και απαγορευτικές πινακίδες, ενώ στο σημείο εισόδου από την επαρχιακή οδό Χίου – Καρφά ένα πλήθος πινακίδων (απαγόρευση στροφής, απαγόρευσης εισόδου και αδιέξοδο) καθιστούν τον δρόμο τυπικά παντελώς κλειστό. Έτσι, χρησιμοποιείται μόνον για στάθμευση οχημάτων ή παρακείμενων ιδιοκτησιών ή διερχόμενων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης εισόδου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύγχυση πινακίδων και αντικρουόμενων, δηλαδή η πινακίδα για απαγόρευση εισόδου και ταυτόχρονα η πινακίδα «αδιέξοδο» δεν συνάδουν.

Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι

Στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Χίου φαίνεται ότι εφήρμοσε την… πανάρχαια συνταγή «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι», ακόμα και αν θεωρήσουμε δεδομένες τις παραβάσεις των οδηγών ή ακόμα και την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Φαινόμενα, δηλαδή, που τα βλέπουμε καθημερινά σε όλο το οδικό δίκτυο, δημοτικό ή εθνικό – επαρχιακό.

Με την λογική αυτή, αν γενικευόταν το συγκεκριμένο μέτρο, οι περισσότεροι δρόμοι θα είχαν σφραγιστεί ή ακόμα ακόμα θα είχαν κλειδωθεί τα περισσότερα αυτοκίνητα του νησιού και δεν θα κυκλοφορούσαν.

Το πρόσχημα των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας

Ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να έγινε επίκλησή του είναι το γεγονός ότι οι δύο αναφερόμενοι δρόμοι είναι ταχείας κυκλοφορίας και η ορατότητα πιθανόν να είναι περιορισμένη, άρα οι διαμπερείς κινήσεις οχημάτων παρακινδυνευμένες.

Μα ακριβώς στους ίδιους δρόμους ισχύει ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό το επιχείρημα αυτό, π.χ. στο σημείο συνάντησης των δύο δρόμων, στην νησίδα από την οποία ξεκινά ο επαρχιακός δρόμος προς το Ιωνικό κολυμβητήριο και τον Καρφά.

Και βέβαια σε εκατοντάδες άλλα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού, που οι δρόμοι αυτοί τέμνονται και αποτελούν την πρόσβαση είτε δημοτικών δρόμων, είτε αγροτικών.

Έκλεισαν δρόμο εκτόνωσης για έκτακτες κυκλοφοριακές συνθήκες

Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο προφανώς ουδόλως ελήφθη υπόψη είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δρόμους που «σφραγίσθηκε» είναι ένα από τα δύο σημεία που ενώνονται οι δύο κεντρικοί δρόμοι (περιφερειακός και επαρχιακός) και μάλιστα το ένα απέχει σημαντικά από το άλλο.

Ακόμα και αν αγνοήσουμε την ανάγκη εξυπηρέτησης των οδηγών για τοπικές κινήσεις ή επειδή ξεχάστηκαν και προσπέρασαν, μπαίνοντας σε λάθος δρόμο, δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η ανάγκη διασύνδεσης των δύο δρόμων για περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων (ατυχήματα ή άλλα που κλείνουν τον ένα ή τον άλλο από τους δύο κεντρικούς δρόμους).

Στις περιπτώσεις αυτές ο συγκεκριμένος δρόμος μπορεί να παροχετεύσει την κυκλοφορία στον δρόμο που είναι «καθαρός» έως ότου επιλυθεί το όποιο πρόβλημα εκτάκτως έχει προκύψει.

Είναι προφανές ότι ανεξαρτήτως των στοιχείων και επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσει ο δρόμος, η υπόθεση πρέπει να επανεξετασθεί, δεδομένου ότι η λογική του μέτρου πάσχει και το σημαντικό στοιχείο των εκτάκτων κυκλοφοριακών συνθηκών φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη.

Αφήνουμε ασχολίαστο αν ο δήμος Χίου είχε επικοινωνία και συνεννόηση για την ενέργειά του αυτή με την τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Χίου, που έχει την ευθύνη των δύο επαρχιακών δρόμων.