Ξεπάγιασαν όλη νύκτα 80 πρόσφυγες στην Παναγιά Οινουσσών

Εφιαλτικές ώρες έζησαν 80 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν το πρωί της Τετάρτης, 28 Οκτωβρίου 2015, στην Παναγιά Οινουσσών.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατέστησαν αδύνατη την προσέγγιση στο νησί για την μεταφορά τους στη Χίο, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εκεί μέχρι και σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, το πρωί, διανυκτερεύοντας στην ύπαιθρο χωρίς καμία προστασία από το κρύο.

Το μαρτύριο τους έλαβε τέλος το πρωί της Πέμπτης, όταν σκάφος του Λιμενικού κατάφερε να προσεγγίσει την υποτυπώδη προβλήτα που υπάρχει εκεί, για τις ανάγκες του στρατιωτικού φυλακίου και να τους μεταφέρει στη Χίο.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι στρατιώτες του φυλακίου, δεν έμειναν αμέτοχοι στο δράμα που εξελίσσονταν δίπλα τους και προσπάθησαν να το απαλύνουν, παραχωρώντας τους κάποιες κουβέρτες, ώστε να προφυλαχθούν από την παγωνιά, τουλάχιστον τα παιδιά που ήταν ανάμεσά τους.

Ανάλογες εικόνες διαδραματίστηκαν και στις Οινούσσες, όπου χτες το πρωί αποβιβάστηκε ομάδα 50 ατόμων και χρειάστηκε να περιμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο έως το απόγευμα για να έλθουν, τελικά, στη Χίο με το κανονικό δρομολόγιο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινουσσών κ. Στέφανο Βογιατζή βρίσκετε σε εξέλιξη συζήτηση με τους απεσταλμένους στη Χίο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να τοποθετηθεί στέγαστρο στον θερινό κινηματογράφο και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής διαμονής προσφύγων.

Παράλληλα, η ύπατη αρμοστεία έχει ήδη παραχωρήσει κάποιες μικρές σκηνές που πρόκειται να στηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση εν όψει του χειμώνα.

Παράλληλα, ο δήμος Οινουσσών ήδη φροντίζει να εφοδιάζει τους πρόσφυγες με νερό και λίγα τρόφιμα.

Φωτό αρχείου