Ξεσηκωμός και στη Χίο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Στους δρόμους και πάλι οι φοιτητές της Χίου κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Στη Χίο ο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στο Πανεπιστήμιο κι ήδη έχουν εκδηλώσει συμμετοχή και συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου καλώντας και το Εργατικό Κέντρο να πράξει ανάλογα.

Παράλληλα το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει  στάση εργασίας για να διευκολύνει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των φοιτητών. Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χίου.

“Τι σημαίνει η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων:

·         Καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, την ώρα που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας περνάνε από κυκεώνα εξετάσεων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

·         Αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που οδηγεί στην αναγνώριση και των πτυχίων των κολεγίων.

·         Τα δικαιώματα των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια θα δεχτούν νέα επίθεση, όπως ακριβώς γίνεται στην υγεία.

·         Προωθούνται δίδακτρα ακόμα και στα προπτυχιακά δημόσια πανεπιστήμια, όπως προβλέπει το νομοσχέδιό, ενώ η χρηματοδότηση θα αφορά την επιχειρηματική λειτουργία τους.

·         Θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως αυτό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πολλά τμήματα να κλείνουν.”, αναφέρει στην ανακοίνωση του το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου.