Ξεχειλίζει η ΒΙΑΛ, ανοίγει «πόρτα» στον κήπο;

5

Οι πρώτες παρενέργειες από την «επιχείρηση συρρίκνωσης» της Σούδας άρχισαν να εκδηλώνονται, βοηθούντος προς τούτο των αυξημένων προσφυγικών ροών – πλέον των 200 – των τελευταίων ημερών.

Το κέντρο υποδοχής της ΒΙΑΛ φαίνεται να φτάνει στα όριά του, με συνέπεια το βράδυ της Παρασκευής, 11 Αυγούστου 2017, ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών να βρίσκεται εκτός του κέντρου, αναζητώντας χώρο για διανυκτέρευση, ενώ περί τους 15 εξ αυτών κατέληξαν, τελικά, στον δημοτικό κήπο της Χίου, όπου και διανυκτέρευσαν.

Ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν στον δημοτικό κήπο παραμένει άγνωστος, αν δηλαδή πήγαν μόνοι τους ή κάποιοι τους οδήγησαν εκεί. Πάντως, το πρωί του Σαββάτου 12 Αυγούστου 2017 απομακρύνθηκαν από τον κήπο, ενώ εθελοντές από την ομάδα ΦΕΟΧ κι όχι συνεργεία του δήμου Χίου, όπως αρχικά είχαμε γράψει, φρόντισαν για τον καθαρισμό του χώρου. Κανένας, ωστόσο, δεν είναι βέβαιος ότι δεν θα επανέλθουν εκ νέου για διανυκτέρευση στον δημοτικό κήπο, όσοι δεν βρουν χώρο στην ΒΙΑΛ.

Σήμερα στην ΒΙΑΛ διαμένουν 830 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 53 ανήλικοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δυναμικότητας 90 ατόμων, ενώ στη Σούδα διαμένουν 323 άτομα

Το περιστατικό αυτό έθεσε σε συναγερμό την Μονομετοχική Α.Ε. του δήμου Χίου, η οποία μετά την σταδιακή μείωση του πληθυσμού της Σούδας, ουσιαστικά έχει σφραγίσει τον καταυλισμό σε κάθε νέα άφιξη.

Αφενός γιατί δεν υπάρχει υποδομή υποδοχής (ξηλώθηκαν πολλές σκηνές και οικίσκοι) και αφετέρου γιατί είναι οριστικά εκπεφρασμένη η βούληση της Μονομετοχικής και της δημοτικής αρχής η Σούδα να βαίνει σε διαρκή συρρίκνωση έως ότου κλείσει οριστικά.

Ενδεχόμενο, λοιπόν, να ανοίξει σε νέους φιλοξενούμενους ο καταυλισμός το αποκλείει κατηγορηματικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής, ο οποίος έχει επιστήσει την προσοχή και ετοιμότητα των εργαζομένων στην Σούδα, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά και την αστυνομική διεύθυνση Χίου.

Επισημαίνεται δε από όλες τις πλευρές ότι η μοναδική λύση, προκειμένου να μην επανέλθει η Σούδα στην προτέρα απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση και εφόσον φυσικά διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές στη Χίο, είναι να «βάλουν πλάτη» οι υπηρεσίες των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να διεκπεραιώνονται κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο οι διαδικασίες του ασύλου και να προωθείται προσφυγικός πληθυσμός στην ηπειρωτική χώρα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι σε περίπτωση που αρχίσουν εκ νέου αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές όχι μόνον θα «τιγκάρει» εκ νέου η Σούδα, αλλά θα δημιουργηθούν συνθήκες και καταστάσεις ανάλογες εκείνων του 2015.

Φωτό αρχείου

Σχόλια