
Χωρίς την Frontex λειτουργούν τα Ταμπάκικα
Κανονικά συνεχίζονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο ταυτοποίησης, στα Ταμπάκικα της Χίου, παρά το γεγονός ότι τα 32 στελέχη της Frontex αποχώρησαν, επικαλούμενοι την ύπαρξη αμιάντου στην στέγη του κτιρίου.
Η ανακοίνωση της αποχώρησης έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Frontex εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 και έφερε στην δημοσιότητα την Τρίτη το πρωί, 22 Δεκεμβρίου 2015, η ιστοσελίδα protothema.gr.
Όπως διευκρίνισε στον astraparis.gr ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Ανδρέας Δαμίρης έχει ενημερωθεί σχετικά το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έχουν κληθεί ειδικοί για έλεγχο και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα της έρευνας.
Οι διαδικασίες ταυτοποίησης, τονίζει ο κ. Δαμίρης, συνεχίζονται κανονικά, με την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων αστυνομικών, που εργάζονται για τον σκοπό αυτό και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παρούσα φάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, τα 32 στελέχη της, ειδικοί στην δακτυλοσκόπηση, καθώς και διερμηνείς που υπήρχαν στα Ταμπάκικα σταμάτησαν να εργάζονται στο κτίριο, λόγω ανησυχίας για πιθανή μόλυνση από την ύπαρξη αμιάντου στην στέγη του κτιρίου.
Οι Βρεττανοί και Γερμανοί, κυρίως, της Frontex που βρίσκονται στα Ταμπάκικα εμφανίζονται μεν στην υπηρεσία, πλην – όμως – δεν μπαίνουν στο κτίριο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Φαίνεται δε ότι δεν πείσθηκαν για την λήψη ατομικών προστατευτικών μέσων, ούτε ότι το συγκεκριμένο κτίριο θα χρησιμοποιείται για μικρό ακόμα χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες δημιουργίας του κέντρου ταυτοποίησης στην περιοχή της ΒΙΑΛ.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το βιομηχανικό κτίριο της οικογένειας Ζαφειράκη, στα Ταμπάκικα, έχει παραχωρηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό έως το τέλος Ιανουαρίου 2016, με την εκτίμηση ότι έως τότε θα υπάρχει άλλος χώρος (ΒΙΑΛ). Δεν αποκλείεται, ωστόσο, μικρή παράταση της παραχώρησης εάν το hot spot της ΒΙΑΛ δεν έχει ετοιμασθεί.