
Υπεγράφη συμφωνία Ελλάδας – Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στην Λέσβο
Μνημόνιο συνεργασίας με την Κομισιόν υπέγραψε σήμερα (Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020) το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σχετικά με τη δημιουργία νέας προσφυγικής δομής στη Λέσβο, προς αντικατάσταση της Μόριας που παραδόθηκε στις φλόγες.
Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι το νέο «σύγχρονο» κέντρο υποδοχής θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και ότι η σημερινή συμφωνία «έρχεται επιπρόσθετα της χρηματοδότησης των 121 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα για την κατασκευή τριών μικρότερων κέντρων υποδοχής στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, που επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021».
«Με κοινό μας σύνθημα “όχι πια άλλη Μόρια”, δημιουργούμε τη νέα κλειστή- ελεγχόμενη δομή Λέσβου που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε οριστικά την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, καθώς και θα αποτελέσει οδηγό για τις νέες δομές στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νότης Μηταράκης.
Τα στάνταρ της Κομισιόν
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν η κατασκευή του νέου κέντρου υποδοχής έχει σχεδιαστεί να παρέχει κατάλληλες συνθήκες και και να λειτουργεί με γρήγορες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες.
Το νέο ΚΥΤ θα περιλαμβάνει μια περιοχή κατοικιών με κοντέινερ, μια περιοχή για τους νεοαφιχθέντες για να τους βοηθήσει τις πρώτες μέρες, ιατρικά κοντέινερ για άμεση υγειονομική περίθαλψη, χώρους αναψυχής για σπορ, παιδικές χαρές και προκατασκευασμένα σπίτια για εκπαίδευση. Θα υπάρχουν επίσης κοινές κουζίνες και καταστήματα με βασικά είδη, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ειδικών χώρων για άτομα με αναπηρία.
Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι προβλέπεται βελτιωμένη διαχείριση των αφίξεων με διαδικασίες πλήροτς υποδοχής και ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υγείας και ασφάλειας σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή.
Η Ε.Ε. τονίζει ακόμα στην ανακοίνωσή τους πως η συμφωνία με τις ελληνικές αρχές προβλέπει την απρόσκοπτη διαδικασία ασύλου και επιστροφής και μέτρα ένταξης για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει σε παρατεταμένη αβεβαιότητα. Αναφέρει επίσης ότι θα υποστηριχθούν προγράμματα εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης για άτομα που δεν δικαιούνται παραμονή στην Ε.Ε, αλλά θα δημιουργηθεί επίσης χώρος κράτησης για τη διευκόλυνση των επιστροφών. Υπόσχεται πάντως καλύτερη υποστήριξη στα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία.
Η Κομισιόν τονίζει ακόμα ότι η συμφωνία προβλέπει συνθήκες υποδοχής σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, ιδίως σε ό, τι αφορά την υγεία, την ασφάλεια, την υγιεινή, τα τρόφιμα, την παροχή πληροφοριών και την παροχή συμβουλών, είδη ένδυσης και τρόφιμα, και κοινούς χώρους.
Συμπληρώνει επίσης ότι θα ακολουθηθεί μια προσέγγιση με βάση το φύλο και τα δικαιώματα των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών (συνοδευόμενα και ασυνόδευτα), διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις ευπαθείς ομάδες.
ΠΗΓΗ: EFSYN.GR