Υπέρ των «επενδυτών» το ΚΙΝΑΛ στους συνεταιρισμούς των μαστιχοπαρωγωγών – Κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

Να ψαρέψει στα… ταραγμένα νερά των μαστιχοπαραγωγών Χίου επιχειρεί η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΚΙΝΑΛ, η οποία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις επισκέφθηκε την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) και ενημερώθηκε από την διοίκησή της.

Το ΚΙΝΑΛ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022, τάσσεται υπέρ της εισόδου «επενδυτών» στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς των μαστιχοπαραγωγών, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με τον νόμο 4673/2020, που «πάσχει από σοβαρά κενά και ασάφειες και δίνει δυνατότητα σε επενδυτές να αλλοιώσουν τον συνεταιριστικό χαρακτήρα πολλών συνεταιρισμών».

Θεωρεί ότι οι «επενδυτές» μπορούν να βοηθήσουν τους συνεταιρισμούς «ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και κερδοφόροι», αλλά δεν διευκρινίζει αν συμφωνεί με το δικαίωμα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπως ορίζει ο νόμος Βορίδη και όπως προωθεί στα προτεινόμενα καταστατικά η διοίκηση της ΕΜΧ.

Για το επίμαχο θέμα των αλλαγών στα καταστατικά, που ήταν και η πέτρα του σκανδάλου που ξεσήκωσε τους μαστιχοπαραγωγούς, η Ν.Ε. Χίου του ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι «δεν θα παρέμβουμε, παρά μόνο στο γεγονός ότι τα καταστατικά θα πρέπει να είναι όλα σύννομα, παρόλο που διαφωνούμε με τον νόμο». Δηλαδή, εμμέσως συμφωνεί με τις αλλαγές που προωθούνται, αν και διαφωνεί με τον νόμο.

Αν και, όπως είναι γνωστό, ο επίμαχος νόμος σε ό,τι αφορά την είσοδο των «επενδυτών» δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά αυτό το αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των συνελεύσεων των συνεταιρισμών.

Κατακεραυνώνει, τέλος, στην ανακοίνωσή της τις «ωμές παρεμβάσεις κομματικών φορέων», όπως τις χαρακτηρίζει, κατηγορώντας κοινοβουλευτικά κόμματα για παρεμβατισμό και κομματικό έλεγχο. Αναφέρεται – προφανώς – στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που διαφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ δεν είναι γνωστό αν διαφωνεί, επίσης, με την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τις στηρίζει. Όσο για την δική του ανακοίνωση – παρέμβαση, το ΚΙΝΑΛ προφανώς δεν την εντάσσει σε κανένα τέτοιο πλαίσιο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ν.Ε. Χίου του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

Χθες, Τετάρτη 16/2/2022, ως νομαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Χίου, κατόπιν αιτήματος και συνεννόησης, επισκεφτήκαμε την ΕΜΧ και συζητήσαμε δυο καίρια ζητήματα: Αυτό που προέκυψε από την νομοθεσία 4673/20 σχετικά με τους συνεταιρισμούς, που έχει ψηφιστεί από την Ν.Δ., καθώς και το θέμα της δάσωσης.

Αφού λάβαμε ενημέρωση εκφράσαμε την θέση μας ως κόμμα, όπως διατυπώθηκε και κοινοβουλευτικά. Άποψή μας είναι ότι η νομοθεσία πάσχει από σοβαρά κενά και ασάφειες και δίνει δυνατότητα σε επενδυτές να αλλοιώσουν τον συνεταιριστικό χαρακτήρα πολλών συνεταιρισμών.

Είναι, όμως, παράλληλα πεποίθησή μας ότι επενδυτές μπορούν, όταν είναι σαφές το πλαίσιο και οι περιορισμοί, να λειτουργήσουν βοηθητικά σε συνεταιρισμούς, όπως των μαστιχοπαραγωγών, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και κερδοφόροι.

Αλλά, επαναλαμβάνουμε, μόνο με σαφές πλαίσιο, περιορισμούς και πάντα με προβλέψεις για προστασία των παραγωγών – συνεταιριστών. Ο νόμος αυτός τα αντίθετα καταφέρνει γι΄ αυτό και τον καταψηφίσαμε. Ο προηγούμενος νόμος 4384/16, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κινούνταν σε πιο ασαφές πλαίσιο και μάλιστα περιείχε αρχικά και την άρση της αναγκαστικότητας που θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Ευτυχώς, μετά από προσπάθειες το τελευταίο αυτό δεν πέρασε. Το υπόλοιπο, όμως, νομοθέτημα υπερψηφίστηκε, πάλι με προβλέψεις για επενδυτές και μάλιστα με μεγαλύτερη ασάφεια. Και τότε, βεβαίως, είχαμε αντιταχθεί. Έτσι, η θέση μας στο ζήτημα είναι ξεκάθαρη.

Σε δεύτερο επίπεδο, καταδικάζουμε ωμές παρεμβάσεις κομματικών φορέων στους συνεταιρισμούς, που σε μια προσπάθεια να αλιεύσουν ψήφους ή να επιδείξουν κομματικό έλεγχο, δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο ανώφελου παρεμβατισμού σε έναν υγιή, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό οικονομικό πυλώνα του νησιού μας.

Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι οι συνεταιρισμοί μαστιχοπαραγωγών και η Ένωση, πρέπει να μείνουν έξω από ιδιοτελείς προσπάθειες, κομματικούς ανταγωνισμούς και να προστατεύονται. Οι δε πολιτικοί παράγοντες του τόπου, στο σύνολό τους να συνεπικουρούν ως αρωγοί στο έργο τους.

Με βάση αυτά, στο ζήτημα των καταστατικών δεν θα παρέμβουμε, παρά μόνο στο γεγονός ότι τα καταστατικά θα πρέπει να είναι όλα σύννομα, παρόλο που διαφωνούμε με τον νόμο, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των συνεταιρισμών. Οι νόμοι και η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργούν μόνο όταν συμφωνούμε.

Τέλος, ως νομαρχιακή επιτροπή, θα προωθήσουμε το ζήτημα στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα ώστε με τροπολογία ή νέο νόμο – πρόταση, όταν έρθει η κατάλληλη ευκαιρία και αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να διορθωθεί η κατάσταση.

Για το δεύτερο θέμα της δάσωσης, το οποίο το θεωρούμε τουλάχιστον το ίδιο σημαντικό, δεν είχαμε ενημέρωση για κάποια εξέλιξη. Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει καθώς έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Έτσι, λοιπόν, και αυτό το θέμα θα τεθεί από το κόμμα μας για κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Για πολλοστή φορά αναδεικνύεται η ολιγωρία κινήσεων, η υποχωρητικότητα σε οικονομικά συμφέροντα και η νομοθετική ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. Αυτά είναι λογικά να συμβαίνουν όταν ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής ασχολείται μόνο με το αν θα γίνει η υπερδομή στο Θόλος. Ως Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, υπεύθυνα θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα ζητήματα του τόπου, φέρνοντας προτάσεις για την επίλυση όλων τον ζητημάτων πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του λαού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια